Special: Oude verbonden en nieuwe verbindingen

28 mrt 2014 /

"En wie weet krijgt dit experiment dan volgend jaar wel een vervolg?"

Corso Verbindt! Niet alleen binnen de corsogemeenschappen maar ook buiten de geografische grenzen van de corsoplaatsen blijkt corso steeds meer te verbinden. Ontwerpers komen niet langer altijd uit de eigen groep/buurtschap of corsoplaats, er wordt steeds vaker verder gekeken.

Geografische verbondenheid

Ze noemen het wel ’s een virus maar als je geografisch kijkt lijken dorpen elkaar in het verleden ook echt aangestoken te hebben. Zo is er in de Achterhoek een cluster aan corso’s te vinden in Lichtenvoorde, Beltrum, Winterswijk, Lievelde, Rekken etc. Zundert heeft in Loenhout eigenlijk een Vlaams zusje in de buurt, Valkenswaard heeft de Brabantsedag in Heeze op een steenworp afstand en de corso’s van Vollenhove en St. Jansklooster liggen qua bouwplaatsen zelfs dwars door elkaar heen.

Het is dus ook niet gek dat door deze geografische verbondenheid er veel onderlinge kennis, in de vorm van ontwerpen/ontwerpers, uitgewisseld wordt. Heeze en Valkenswaard wisselen bijvoorbeeld al jaren ontwerpers uit voor de thema schaduwjurering in het voorseizoen. Daarnaast is de Valkenswaardse ontwerper Frank Maas, met meer dan 30 jaar ontwerpervaring in Valkenswaard, sinds enkele jaren te vinden in het bouwtenten in Heeze. Frank Schooleman (ontwierp voor o.a. De Rijten, De Laarstukken, De Hofmeesters en Engelse Tuin en dit jaar Ge Wit ’t Oit Noit Nie) bewandelde de omgekeerde route en ontwerpt dit jaar alweer voor de 3e keer voor buurtschap Hazestraat. Ook de Heezerse ontwerper Henk Kemperman heeft de laatste 2 jaar, door een samenwerking met Robert Claassen, de weg naar het Valkenswaardse corso gevonden.
deurgoan
De kernen van de corsoplaatsen St. Jansklooster en Vollenhove liggen op een kleine 5km van elkaar en het is, net als in Zundert en Loenhout, traditie geworden dat groepen uit de verschillende corsoplaatsen samenwerkingsverbanden zoeken. Denk hierbij aan uitwisseling van materieel en mankracht om de bloemen op de wagens te krijgen. Qua ontwerpen zijn er nog maar enkele uitwisselingen geweest. André Westerhof uit Vollenhove ontwierp halverwege vorig decennium (en in 2013) voor de groep Deurgoan en de groep Rataplan riep de afgelopen 2 jaar de hulp in van Robert Rook. Dit lijkt zich wel steeds verder uit te breiden met een ontwerp van Jeroen Berk (voor PODB cq de Brekers) en het later in deze special verder uitgewerkte verhaal van Rick van der Linden (voor Symboliek).

In het corsocluster in de Achterhoek zijn er ook genoeg uitwisselingen van ontwerpers tussen de corso’s. Goed voorbeeld hiervan is ontwerper Rick Luttikhold die met een tas vol ervaring vanuit het corso in Beltrum alweer enkele jaren in Lichtenvoorde actief is.

Oud Verbond

tiel_buren
Niet naast de deur maar de connectie tussen Zundert en het Fruitcorso in Tiel is er eentje die al terug gaat naar het begin van de jaren ’60 als de corsoclub Buren besluit om Elly Snepvangers, succesvolle ontwerpster uit Zundert, te benaderen voor een ontwerp. Na enkele jaren pleit zij ervoor dat een andere ontwerper uit Zundert, Harry van den Broek, haar taak gaat overnemen. Hij ontwerpt maar liefst 28 keer voor Buren, met 10 overwinningen als resultaat. Een andere ontwerper die zowel succesvol was in het Fruitcorso als in Zundert is Pieter Meeuwissen. Met buurtschap Echteld en Klein Zundert behaalde hij het hoogst haalbare. Ook het duo Johan van Trijp en Marc van Beek zijn ieder actief geweest als ontwerpers in het Fruitcorso.

Nieuwe verbindingen

Ondanks dat de fysieke afstanden gelijk bleven zijn de verschillende corsoplaatsen, mede door het medium CorsoForum, steeds meer gaan kennis gaan uitwisselen. Zo is te zien dat vanaf 2005 er steeds vaker gekeken werd naar de beschikbaarheid van ontwerpers in andere regio’s. De groep Excellent uit Vollenhove bouwde in 2005 aan het ontwerp ‘Tijdreiziger’ van Bart Goetschalckx uit Loenhout en The Next uit St. Jansklooster benaderde in 2007 Glenn ter Haar uit Lichtenvoorde voor een ontwerp. Hij ontwierp in 2009 ook in Zundert voor buurtschap Laarheide.

Rond diezelfde tijd streek ook Mark Muller, ontwerper uit Lemelerveld, neer in Lichtenvoorde bij corsogroep De Boschkempers. En daar bleef het niet bij want niet snel daarna was hij ook in St. Jansklooster te vinden, eerst bij Symboliek en later succesvol met een eerste prijs bij The Next in 2011.
thenext_maori
Ook de groep Corso & Co uit Winterswijk zocht het vorig jaar een deur verder en vonden een goede match met de Valkenswaardse ontwerper Frank Maas. Een samenwerking die ook komend corso weer een vervolg gaat krijgen.

De meest recente opvallende kruisbestuiving is de samenwerking tussen de jonge ontwerper Rick van der Linden uit Vollenhove en de Zundertse ontwerper Erwin Leenaerts. En gezien de 193km afstand die tussen de twee corsoplaatsen ligt een niet erg voor de hand liggende. Rick van der Linden debuteerde vorig jaar als ontwerper in het corso van Vollenhove bij wagenbouwgroep Klein Cuba. Erwin Leenaerts debuteerde vorig jaar, als onderdeel van een trio met Ronald Martens en Mathieu Rombouts, bij buurtschap Wernhout. We vroegen Erwin hoe deze opvallende samenwerking tot stand was gekomen. Initiator van het onderlinge contact bleek bij Rick te liggen. ‘Eind September 2013 kreeg ik via het Corsoforum een bericht van de toen nog 14-jarige (!) Rick van der Linden uit het exotische Vollenhove’. Onder de indruk van de maquette van ‘Potloodventers’ werd er gevraagd naar wat tips voor de bouw van een goede maquette.

Na wat mailverkeer over en weer werd Erwin gevraagd of er een samenwerking mogelijk zou kunnen zijn. ‘Ikzelf, net bij buurtschap Wernhout gekozen met ons nieuwe ontwerp “Koekoek”, moet in een dusdanig goeie bui geweest zijn dat ik toen maar toegestemd heb.’ vertelt Erwin. ‘Als ontwerper zet je elk jaar weer vele concepten op papier. En als je dan, zonder al te veel bijkomende moeite, 1 of 2 ontwerpen in andere corso’s uit kan laten werken, dan doe je dat gewoon. Naast dat ik Rick op gang wilde helpen werd ik er dus zelf ook niet slechter van.’
CN2014kleincuba01
Uiteindelijk is Rick met 2 ontwerpen de boer op gegaan. Bij zowel de groep Klein Cuba in Vollenhove en de groep Symboliek uit St. Jansklooster waren ze onder de indruk van de ontwerpen en zo rijdt er komend jaar in beide corso’s een ontwerp mee van deze unieke cross-corso samenwerking. Erwin vertelt dat hij van een afstandje zal gaan meekijken en is erg benieuwd hoe het qua uitwerking allemaal gaat lopen. ‘En wie weet krijgt dit experiment dan volgend jaar wel een vervolg? We gaan het meemaken!’

Dank aan MvB en Erwin Leenaerts voor input artikel




Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl



[====]