Geschiedenis Corso st-jansklooster

Het bloemencorso dankt haar ontstaan aan koningin Wilhelmina. Ter ere van haar verjaardag organiseerde de Christelijke Oranjevereniging van Sint Jansklooster jaarlijks een dorpsfeest. Onderdeel van de festiviteiten vormde een optocht van versierde boerenwagens en verklede individuen.

In 1968 vond er een absolute doorbraak plaats. Een vanuit Lichtenvoorde overgewaaid idee werd geïntroduceerd. Het gebruik van bloemen was daarmee een feit. Delen van wagens werden opgefleurd met gladiolen. De trend kreeg al snel navolging en binnen de kortste keren bestonden er alleen nog maar met vele soorten bloemen gedecoreerde wagens.

Na de omslag van allegorische optocht naar bloemenparade leek de ontwikkeling geen grenzen meer te kennen. Belangrijkste verandering was de opkomst van staalconstructies in 1980. Hierdoor werd het mogelijk zeer moeilijke vormen na te bootsen.

In 1987 deed een nieuw fenomeen zijn intrede. Waar de bloemenwagens voorheen voortgetrokken werden door eerst tractoren en later auto’s, bleek het mogelijk deze op eigen kracht voort te laten bewegen. Het gebruik van vrachtwagen- en busonderstellen is inmiddels niet meer weg te denken uit het corso. Ook de figuratie op en rondom de bloemencreaties kreeg steeds meer aandacht. Slechts het aanmeten van kostuums volstond niet meer.

Grote groepen figuranten verzamelden zich op en rondom de corsowagens, voor het ten uitvoer brengen van heuse toneelstukken. De hier uit voortvloeiende choreografieën en musicals geven het corso in combinatie met licht, rook, muziek en geluid een extra dimensie.