Geschiedenis Corso zundert

Bloemencorso Zundert is ontstaan in 1936, als viering van de verjaardag van de toenmalige Koningin Wilhelmina. De eerste corso’s waren bescheiden van afmeting en bestonden vooral uit met bloemen versierde fietsen, steppen en een enkele boerenkar. Toch sloeg het idee van een bloemencorso direct erg aan bij de Zundertse bevolking.

Gedurende de oorlogsjaren 1939-1944 lag het corso stil, maar direct na de oorlog, in 1945, werd de draad weer opgepakt. Na de oorlog groeide het corso in rap tempo uit tot een groot evenement met internationale allure. Bloemencorso’s waren in de jaren vijftig erg in de mode in Nederland, en het Zundertse corso trok dan ook belangstellenden uit heel Nederland. Ook veel Belgen en Fransen wisten de weg naar Zundert te vinden.

Vanaf de jaren zestig wordt de dahliateelt groter aangepakt. Voorheen werden de dahlia’s geplukt op boerenerven in de wijde omgeving van Zundert, maar later gaan de buurtschappen er toe over om zelf dahliavelden aan te leggen. Op dit moment beslaan de gezamenlijke dahliavelden in Zundert een oppervlakte van 33 hectare met in totaal 600.000 dahliaknollen van vijftig verschillende dahliasoorten. En alle dahlia’s worden speciaal gekweekt voor het corso…

Het corso kent geen thema. Ontwerpers zijn volledig vrij. Slechts drie keer is er een themacorso geweest, in 1990, 2003 en 2015 toen het corso in het thema stond van Vincent van Gogh, die in Zundert is geboren.

Bron: CorsoZundert.nl »