Brabantsedag thema 2015: ‘Bekend, Beroemd, Bemind…’

05 nov 2014 /

‘Bekend, Beroemd, Bemind …’ is het thema van de komende editie van de Brabantsedag. Het verwijst naar personen die een positieve invloed hebben gehad op de geschiedenis van Brabant.

Hun nalatenschap zal de inspiratiebron zijn voor de wagenontwerpen in de cultuurhistorische optocht de laatste zondag van augustus én voor het cultuurfestival dat daaraan vooraf gaat. Dat werd afgelopen dinsdagavond 4 november bekend gemaakt tijdens een drukbezochte bijeenkomst in dorpshuis ’t Perron in Heeze. Stichting Brabantsedag had daarnaast nog twee onthullingen in petto: het posterontwerp van Lucas van Hapert en de nieuwe cultuurgezant Björn van der Doelen.

De 17 deelnemende wagenbouwersgroepen mogen kiezen uit een lijst van ongeveer 150 personen, opgesteld door de themacommissie van de Brabantsedag. Hierop staan onder andere kunstenaars, geleerden, ontdekkers en industriëlen. Al deze personen zijn vanwege hun bekendheid, hun beroemdheid of de reden waarom ze bemind worden tot op heden een bron van inspiratie. Andere overeenkomsten zijn dat ze in het Hertogdom Brabant gewoond hebben of hun daden en/of bekendheid met het Hertogdom Brabant te maken heeft. Ook moeten ze inmiddels zijn overleden en hebben ze een positieve invloed op de geschiedenis gehad.

Poster 2015

posterBrabantsedag2015De poster voor de 58ste editie van de Brabantsedag is gemaakt door Lucas van Hapert. De grafisch ontwerper met Brabantse roots heeft op zijn geheel eigen wijze vorm gegeven aan het thema ‘Bekend, Beroemd, Bemind …’. Het resultaat is een eigentijdse affiche met strakke lijnen en een beperkt aantal kleuren. Waar de wagenbouwers zich ook zullen laten inspireren door de bekende, beroemde en beminde Brabanders zelf, heeft Van Hapert enkel de uitvindingen en ‘producten’ van deze personen als uitgangspunt genomen. Zo staan onder andere de gloeilamp van de gebroeders Philips en de zonnebloem van Vincent van Gogh op de poster afgebeeld.

Nieuwe Cultuurgezant Björn van der Doelen

Björn van der Doelen werd gepresenteerd als de nieuwe cultuurgezant van de Brabantsedag. Hij neemt het stokje over van zijn collega-zanger Gerard van Maasakkers op die zich de afgelopen jaren op bevlogen wijze heeft ingezet voor de Brabantsedag. Van der Doelen, ook bekend als oud-profvoetballer, is de komende drie jaar het boegbeeld van het evenement. “Ik was bijzonder vereerd toen de organisatie van de Brabantsedag mij vroeg,” aldus de kersverse cultuurgezant. “Ondanks dat ik eigenlijk niks met optochten heb, heeft de Brabantsedag mijn hart gestolen. Want het is veel meer dan alleen een optocht. Ik ben dan ook trots dat ik een steentje mag bijdragen aan dit bijzondere evenement.”

Nieuwe voorzitter Boukje van Ettro

In september nam Stichting Brabantsedag na bijna 25 jaar officieel afscheid van voorzitter Frans Bakermans. Tijdens de drukbezochte onthulling van het thema 2015, verraste de Brabantsedag niet alleen met de aankondiging van de nieuwe cultuurgezant, maar ook van zijn nieuwe voorzitter: Boukje van Ettro.

Boukje van Ettro (43 jaar), geboren en getogen in Heeze en werkzaam bij Omroep Brabant, is al sinds 2003 bestuurlijk betrokken bij de Brabantsedag, waar zij diverse rollen vervulde. De laatste jaren was zij verantwoordelijk voor onder meer de optocht/wagenbouwers en het thema. Nu stapt zij in de schoenen van een illustere voorganger. “Frans Bakermans heeft verschrikkelijk veel betekend voor de Brabantsedag. Natuurlijk is het best een last om zijn erfenis te dragen, maar ik loop daar niet voor weg. Ik zal vast nog veel moeten leren, maar het is een fantastische taak die ik voor de Brabantsedag mag vervullen, waar ik enorm trots op ben en veel zin in heb. Bovendien doe ik het niet alleen, maar met alle bestuursleden, vrijwilligers en wagenbouwers. Ik weet wat me te doen staat.”


BronRedactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]