Column: De Oplossing

16 jul 2015 /

"het slechtste plan wat ik gehoord heb sinds de invoering van de term Theatercorso"

Het is rond de klok van 12 als het peloton van start gaat voor weer een touretappe, een rit van 167 km door het prachtige glooiende franse landschap. Al na een kleine 30 kilometer ontsnapt er een groep van zo’n 20 renners uit het peloton. Ze krijgen op het hoogtepunt zo halverwege de etappe een voorsprong van ruim 3 minuten. Voor de ploegen van de betere sprinters is dat het sein om eens flink op de pedalen te gaan staan.

Een kilometer of 10 voor de streep wordt ook de laatste vluchter van de kopgroep opgeslokt door het stevig doortrappende peloton en de etappe eindigt zoals zo veel vlakkere etappes in een massasprint. Wie er wint doet niet ter zake, dat is slechts roem voor 1 dag. Het gaat er immers om wie er in het geel Parijs binnenrijdt want diegene wacht de eeuwige roem en de rest is snel vergeten.

Als ik dan een middag voor de buis zit en niet halverwege in slaap sukkel denk ik wel ‘s: wat heeft het voor zin? Kunnen ze die etappe niet inkorten tot een kilometer of 10 en meteen aan die massasprint beginnen. En kunnen al die etappes die nergens over gaan niet beter gewoon geschrapt worden, dit duurt toch veel te lang. Nu weet ik ook waarom ik geen wielerfan ben.

Maar als je met een dergelijk plan bij de wielerbond komt zullen ze je niet serieus nemen. Sterker nog dit is de charme van de Tour de France maar ik heb er niks mee. Toch zijn er duizenden mensen die uren langs de kant staan te wachten om maar een glimp op te vangen van de renners die in enkele minuten voorbij razen. Dat zijn de liefhebbers die er echt wat voor over hebben.

Met corso is dat anders meent de COV; daar moet het allemaal sneller en flitsender. Zo kwamen ze met het plan om op 3 verschillende locaties ons corso van start te laten gaan om het parcrous zo snel mogelijk vol te krijgen. Er zijn schijnbaar mensen die niet begrijpen dat wanneer er een corso om 14.00 start ze aan het einde van het parcours dan pas 3 kwartier later de eerste wagen langs zien komen. Ik heb nog nooit iemand daar over horen klagen maar ze zijn er toch volgens de COV.

Dus laten we de wagens over 3 verschillende punten starten. Zodat ze, waarschijnlijk nogal klagerig aangelegde mensen, aan het eind van het parcours ook een beetje van dienst te zijn. Zodat we de wagens, waar maanden werk in zit en vele uren bloemen voor zijn geprikt, er zo snel mogelijk doorheen jassen. Nee, voor die paar zeikerds doen we het allemaal.

Dit is toch wel het slechtste plan wat ik gehoord heb sinds de invoering van de term ‘Theatercorso’. Zo heeft de COV een oplossing bedacht voor een probleem wat volgens mij helemaal niet bestaat. En wat mij nog het meest verbaasd is dat de corsobouwers het zich nog laten aanpraten ook. Is er dan helemaal niemand op een vergadering die hier zijn kantekeningen bij zet? Of zijn de bouwers te laf om hier tegen in te gaan. Elk weldenkend mens snapt toch ook wel dat het een zinloos plan is voor een probleem dat niet bestaat.

En wat ik mij dan meteen afvraag: hoe gaan ze dat dan aan het eind van het corso doen? Gaan ze dan de wagens weer achteruit insteken als het publiek net aan het vertrekken is met de klapstoeltjes onder de arm? Nee dat is lekker veilig en dat schiet lekker op. We starten ons corso al jaren op dezelfde manier, zoals bijna elk corso dat doet. En nu is dat ineens een probleem?

Nee, wil je het publiek meer bieden dan zijn er nog wel andere dingen te verzinnen. Begin bijvoorbeeld gelijktijdig met de start van het corso met een paar dweilorkesten halverwege de rondgang. Zo worden de mensen op het laatste deel ook een beetje vermaakt.
Een andere oplossing is net als in Lichtenvoorde in het programmaboekje de verwachte tijden zetten voor bepaalde punten op de route. Dan weten de mensen meteen waar ze aan toe zijn. Het moet vooral in de 2e ronde een beetje lekker lopen. Dat is veel belangrijker want dan lopen de mensen niet weg.

Een corso in St. Jansklooster dat goed loopt is binnen 2 uur klaar, dat is toch niet te veel gevraagd voor het publiek? Een voetbalwedstrijd met verlenging duurt langer als je de rust mee rekent. En daar loopt ook niemand weg?

Daar over gesproken. Ik heb nog wel wat ideetjes voor problemen binnen de voetbal wereld.
Die aftrap vanaf de middellijn; dat duurt toch veel te lang voordat je dat pleuris eind naar dat doel bent gesjouwd. Waarom niet meteen vanaf 11 meter. Dan begin je meteen flitsend net als ons corso.

En waarom 2 keer 45 minuten? Dat duurt toch ook veel te lang voor er een winnaar is, dat kan toch ook prima binnen een half uurtje? Dan wordt je er ook minder moe van. En dan die verlenging, uitstel van executie. Meteen penalty’s bij een gelijkspel. En dan ook geen 5 per team maar gewoon om en om 1 penalty, wie mist heeft verloren.

Ik ga daar toch niet op zitten wachten als ik een voetbalwedstrijd zit te kijken, het is geen corso. En wat kan mij dat nou schelen dat die voetballers daar maanden voor trainen…




Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl



[====]