Column: Over vrouwen, figuratie en fröbelen

21 jun 2019 /

Met de eerste papierplakzondag in zicht, groeit ook de aanloop van vrouwen naar de corsoschuur. Estelle is één van de weinigen, zo niet de enige die vanaf de eerste avond staat te lassen aan het frame van Zwarte Magie. Leni is er ook haast iedere avond. Zij woont op de boerderij naast de corsoschuur en zorgt meestal voor de pauzedrankjes. Astrid hielp al bij het knollen poten en Veri was al begonnen met het beplakken van verschillende onderdelen van de wagen.

Voor de figuratie wordt natuurlijk alles uit de kast getrokken! Want ook hiervoor valt een prijs in de wacht te slepen. Alles zomaar kant en klaar kopen is financieel gezien niet erg aantrekkelijk, bovendien is het eigenlijk veel leuker om samen te bedenken hoe de maskers, kleding en accessoires vorm gaan krijgen. En als dat duidelijk is, om ze in de vrouwenhoek van de corsoschuur onder veel gebabbel en gelach, samen te gaan maken. Want dat is iets wat mij echt opvalt bij groep Teeuws, iedereen mag meedenken en iedereen wordt gehoord. Alles gebeurt echt samen, hoe mooi is dat! Ontwerper Paul heeft duidelijk voor ogen hoe de figuratie op en om de corsowagen vorm moet gaan krijgen. Ruim 30 figuranten moeten worden aangekleed en gedecoreerd! Karin bedacht een fantastische ketting voor de stoere Afrikaans uitziende figuranten, gemaakt van echte botten! Iedereen was meteen enthousiast, die willen we. Betekent wel dat er de komende tijd heel veel spareribs moeten worden gegeten, en veel schenkels moeten worden gebruikt…

Gelukkig is het in Lichtenvoorde nog ‘ons kent ons’ en hebben een aantal leden wel iemand in de vriendengroep die werkzaam is in de horeca. Via WhatsApp worden de hulptroepen ingeschakeld. We willen natuurlijk niet het risico lopen dat de kostuums straks veel te strak zitten! Aan werkelijk alles wordt gedacht. Zo ligt er bijvoorbeeld een grote lap zwart leer waar kledingstukken van gemaakt gaan worden. De lap is overduidelijk nieuw, iets wat de stylisten van Teeuws totaal niet zint. Dus wordt de lap mee naar buiten genomen, uitgespreid op de stoep achter de boerderij en met een paar grote keien wordt het leer hardhandig bewerkt. Iemand nam een voorbeeld mee van een bepaald soort touw dat nodig is, in het oranje. Al snel waren we erachter dat het touw vooral op de boerderij gebruikt wordt, en ook in het zwart bestaat (de kleur die nodig is). Meteen werden er weer een paar berichtjes verzonden via WhatsApp naar boeren binnen de vrienden-, en kennissenkring. Prachtig om te zien hoe er zo gemuudelijk wordt gebrainstormd en men meteen de puntjes op de -i- zet.

Een van de dames vertelt me dat ze best wel trots is op zoveel creativiteit binnen groep Teeuws. Ontwerper Paul komt altijd weer met ècht iets nieuws, iets verrassends. Hij weet precies wat hij wil en kan dit goed verbeelden. Soms moet het idee eerst even bezinken, niet iedereen is meteen altijd even enthousiast natuurlijk. Als we dan met de vrouwleu bi’j mekare zit, blijkt meestal dat iedereen er toch al wel mee bezig is geweest en een hoofd vol ideeën heeft. Ze vertelde dat ze in de loop der jaren bij corsowagens van andere groepen regelmatig ‘iets van Teeuws’ voorbij zag komen. Paul is wat dat betreft heel vernieuwend, die bruist van de originele ideeën! Natuurlijk spiekt iedereen wat er gebeurt bij ‘de buren’, de kunst is dan toch om met een geheel eigen creatie voor de dag te komen. En daar ligt wellicht de kracht van corsogroep Teeuws verscholen! De dames hebben hun plek in de corsoschuur inmiddels veroverd, de vrouwenwerkbank (fröbelen klinkt niet bepaald professioneel, daarmee doe ik de dames te kort! Fröbelen is overigens afgeleid van de naam Friedrich Fröbel, een Duitse opvoedkundige).

In de grote bouwschuur krijgen alle figuren steeds meer vorm. De grove techniek voor de bewegingen is gemonteerd, waardoor ik nu een goed beeld heb hoe de corsowagen er straks op straat uit zal zien. Helemaal boven in de schuur, vlak onder de gebinten van het dak, stond ik oog in oog met één van de dieren. Straks tijdens de optocht, kan zijn lijf bewegen richting het publiek. Ook hier is ontwerper Paul heel precies. Zijn kop en ogen moeten wel overeen komen met de kijkrichting merkt hij op. Als wij ons hoofd draaien om links iets te aanschouwen, kijken onze ogen immers ook niet naar rechts! Het beest maakt nu al een enorme indruk, laat staan straks tijdens de optocht vanaf de straat vele meters lager. Zijn enorme voeten liggen beneden op de vloer van de schuur. Toen Paul en Estelle deze aan het vormen en lassen waren, vroeg Paul mij of ik kon zien wat het ging worden. De vorm van een voet was direct herkenbaar. Nu met alle tenen eraan vind ik ze werkelijk schitterend geworden.

Komende weken staat er veel op het programma, de eerste papierplakzondag, het volksfeest in Goor en de lotenverkoop. Tijdens de volksfeesten zijn er ruim 30 leden van Teeuws (verspreid over 4 dagen) aan het werk om extra kasgeld te verdienen. Ook de opbrengst van de loten is een mooi extra zakcentje voor de groep. Ik ben benieuwd naar het Zwarte Magie T-shirt dat ook door Paul ontworpen wordt! De afgelopen maanden heb ik al heel wat verschillende T-shirts van voorgaande bloemencorso’s voorbij zien komen. De leden van Teeuws kunnen er één kopen, net als een gepersonaliseerde softshell jas en de originele Teeuws corso vlag. Afgelopen week heb ik nieuwe fotolijsten uitgezocht voor de expositie tijdens de maquettepresentatie, het eerste weekend van juli. Ik wilde geen zwarte lijsten (ondanks Zwarte Magie), en ook geen witte. Toen ik zilverkleurige houten lijsten zag, was ik meteen verkocht. Hopelijk ga ik ze nog vaak gebruiken om foto’s te exposeren!



Het is zover! Alle columns van het project ‘Van Ontwerp tot Optocht’ zijn gebundeld in een boek. Lees alles over het Bloemencorso Lichtenvoorde en Corsogroep Teeuws. Inclusief niet eerder gepubliceerde verhalen en ruim 55 foto’s. Het boek is te koop via info@klomptgoed.nl




Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl



[====]