Geslaagde 56e Brabantsedag Heeze

30 aug 2013 / Nicole van Bree

"Verleden en heden komen tot leven"

Over het weer mochten we dit jaar niet klagen tijdens de Brabantsedag, evenmin over het bezoekersaantal (40.000) en over de wagens al helemaal niet. Want wat waren ze weer mooi en wat hebben de wagenbouwers in Heeze ook dit jaar weer hun best gedaan. Indrukwekkend, de één na de ander, zowel wat de wagens zelf betreft als het spel erop en eromheen.

Corsobouwers weten als geen ander wat erbij komt kijken. De optocht zelf is in een paar uur voorbij, maar wat gaat daar een maandenlange voorbereiding aan vooraf. Het resultaat was echter ook dit jaar weer ruimschoots de moeite waard.

De spits wordt afgebeten door Broers-van Gerwen, een groep die onlangs helaas heeft aangekondigd ermee op te houden. In deze optocht, waar ze nog een laatste keer willen vlammen, bestaat hun wagen uit een enorme doedelzak, geklemd in het gewelf van een kerk.

Vriendenkring De Engelse Tuin komt met een gigantisch paard, inclusief ridder, en beelden het onderwerp ‘Heraldiek’ uit. Alles vormt een kleurrijk geheel en de link tussen vroeger (wapen) en nu (logo) is duidelijk aanwezig.

Bij Vriendenkring Kapelstraat is er sprake van vier middelgrote taferelen, met op elk een ton die naar boven en beneden beweegt. Afwisselend zien we een vroom tafereel en horen we kerkmuziek, dan opeens komen een stel narren tevoorschijn en klinkt vrolijke muziek.

Bloed, Zweet en Tranen komt vervolgens met een mooie wagen met een aantal grote ‘F’s die natuurlijk staan voor Facebook. We zien ongelukkige monniken in kooien in het bruin en dansende mensen in het blauw; de boodschap is dat communiceren er gelukkig een stuk makkelijker op is geworden.

Dan komt Vriendenkring De Laarstukken, met een aantal drietal bizar uitgedoste wagens waarbij je niet kan helpen te denken aan Jeroen Bosch. Ondertussen klinkt een moderne TomTom die de weg wijst en uiteindelijk aangeeft dat de bestemming bereikt is.

Al voor de volgende groep te horen is, klinkt er al applaus uit de verte. Het is Haisjô. Zij hoorden kort van tevoren dat hun wagen niet mee kon doen en nemen het dappere besluit om alsnog als loopgroep mee te doen. Ongelofelijk knap hoe iedereen bij Haisjô zich over deze enorme teleurstelling heen gezet heeft en toch alsnog op deze positieve manier meedoet met de optocht. Hulde hiervoor!

Vriendenkring Van Gaal doet dit jaar voor de 40e keer mee en dit is te zien aan het spektakel dat volgt. We zien vrome kerkgangers in kerkbanken die opeens veranderen in een achtbaan. Daarna komt een grote wagen, die de ker(k)mis voorstelt, compleet met draaimolen, zweefvliegtuigjes en botsautootjes.

De vrouwelijke bordendragers van Het Zij Zo zijn in modern zwart gekleed, met bijbehorende hoge hakken (je moet er wat voor over hebben).Vervolgens zien we veel modellen (zowel mannelijke als vrouwelijke), twee grote flessen parfum en veel paraplu’s.

Voorop de wagen van De Oude Ambachten staat niemand minder dan Hans Klok, compleet met lange, blonde en wapperende manen. De wagen lijkt wel een grote gekleurde blokkendoos, waarbij de blokken verschuiven. We zien verschillende mensen, waaronder illusionisten en assistentes van goochelaars.

Vriendenkring De Rijten neemt ons weer terug naar het verleden, al blijven we daar niet lang. We zien kerkgangers, die vroeger het Latijn niet begrepen, opeens wel geraakt en opgezweept worden door de mysterieuze muziek van Guillaume Dufay. Ook zien we jonge priesters die tevens dj zijn en op zondag verantwoordelijk zijn voor Middeleeuwen FM.

Dan komt Snoeyen en we zien eerst een aantal mensen die een letter moeten voorstellen, in grijs en zwart, en er klinkt rustige muziek. Hierna komt een grote drukpers en daarna een nog groter boek. Op de voorkant staan vier woorden: onderwijs, wetenschap, literatuur en communicatie. Elke letter van deze woorden stelt iets anders voor en is op een bijzonder gedetailleerde manier uitgevoerd. De jury kon het sobere geheel wel waarderen en kende hen hiervoor de tweede prijs toe.

Dan komen de kwakzalvers, mooi in beeld gebracht door Ge Wit ’t Oit Noit Nie.
De wagen bestaat uit een groot aantal caravans, wat niet meteen opvalt. Deze zijn goed afgewerkt, veel aandacht is besteed aan de details, wat ook te zien is bij de kostuums en grime. Ook het spel is mooi, heel rustig, maar wel sprekend. De jury vond het ook mooi en kende hen de derde plaats toe.

Hierna volgt een flinke wagen met grote kluizen en tevens de toren van Pisa. Ondertussen worden in het publiek (nep)bankpasjes uitgedeeld, met daarop MatserCard/Pisa, het laatste is een woordspeling op Visa. Ook is de toren van Pisa extra passend omdat de groep Ietskes Schif heet (Heezers voor ‘een beetje scheef). Goeie afwerking, ook mooi spel.

Op de wagen van Vriendenkring Schenkels staan vier grote windmolens, die de ontwikkeling naar de huidige windmolen uitbeelden. Erlangs zijn komische taferelen, ontstaan door de wind, te zien. Iemand met een vlieger, een man die zijn toupetje bijna verliest, en nog veel meer.

Verleden en heden komen tot leven bij de wagen van De Lambrekvrienden. De wagen bestaat uit een hele grote notenbalk waarop kleine muzieknootjes (mensen met o.a. een zwarte helm) vrolijk bewegen op de muziek. Ook zijn er een aantal mensen te voet die op verschillende soorten muziek dansen. Deze wagen is erg mooi afgewerkt en ook het spel is goed.

Vriendenkring Hopeloos beeldt de universiteit van Leuven uit. Het religieuze denken voor de middeleeuwen maakt plaats voor de logica en wetenschap. Dit laat de vriendenkring zien door voorop de wagen monniken driftig te laten schrijven in een landschap van boeken. Later zien we een grote bewegende uil die symbool staat voor de wetenschap. Achter de wagen lopen geleerden, waaronder Einstein om te benadrukken dat er een nieuw tijdperk begonnen is.

En dan, last but not least, de wagen van vriendenkring De Rooie Hoek. Het begint met een leuke zinsspeling: een ouderwets appelkraampje verandert in een stand met mensen die een moderne Apple laptop of tablet vasthebben. Dan volgt de grote wagen die een heuse middeleeuwse markt voorstelt, compleet met mensen die hun waar verkopen. Er klinkt middeleeuwse muziek en het is gezellig en sfeervol. Maar dan komt het omslagpunt, de kraampjes worden omgedraaid, we zien alleen zwart, wat nu …?
Dan komt opeens komt levensgroot (op echte led-schermen) het logo van Windows tevoorschijn en we horen het welbekende bijbehorende opstartmuziekje. Kippenvel. Vervolgens zien we bekende beelden van Marktplaats.nl en horen we moderne muziek. Mensen klappen enthousiast mee op de muziek, iedereen is positief verrast. Even later verandert de wagen weer moeiteloos in een middeleeuwse marktplaats. Het contrast is groot, men gaat van warm en sfeervol, naar kil. Mooi maatschappijkritisch. Men wil aangeven dat het vroeger zo slecht nog niet was.
De techniek, de afwerking, het spel, de afstemming op elkaar, de muziek, alles is even goed. Kort gezegd, alles klopt aan deze wagen.
Behalve het publiek was ook de jury erg enthousiast. Zij kozen dan ook unaniem voor deze wagen als algemeen winnaar.

Al met al was het wederom een geslaagde Brabantsedag. Alleen jammer dat het altijd zo snel weer voorbij is …




Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl



[====]