Artikel op BalineseDans.nl over ’t Jakan 2007

12 dec 2012 /

"Vandaar dat de zogenaamde tajen, hanengevechten, oogluikend door de politie worden toegestaan."

Op de website balinesedans.nl staat vandaag een artikel van iemand die in 2007 op de wagen ‘Hanengevecht’ van de groep ’t Jakan figureerde.

Een leuk artikel waarin wordt ingegaan op de Balinese cultuur en hoe ’t Jakan dit in hun wagen met veel zorgvuldigheid heeft kunnen uitwerken. “Nee, het lijkt er op dat de bedenker van dit idee de cultuur van Bali juist goed heeft doorgrond; het ene kun je niet los zien van het andere.

Het enige ‘foutje’ in het artikel is dat er in het corso van Vollenhove met het thema ‘Reisgenoten’ gewerkt werd. Dit was de titel van de ereprijs van dat jaar van de groep Stark Wark.

Waar komen de hanengevechten vandaan? “De regels voor de Bhuta Yadnya, ceremonies voor de bhuta’s en de kala’s – geesten die aan het negatieve spectrum van het compas staan – schrijven voor dat er vers bloed van dieren moet worden vergoten om hen tevreden te stellen en om zo weer balans in het leven te brengen of de bestaande balans in stand te houden. Vandaar dat de zogenaamde tajen, hanengevechten, oogluikend door de politie worden toegestaan.

Lees hier het hele artikel


BronRedactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]