Column: Betere afstelling antennes voorkomt ruis [Ingezonden]

23 apr 2024 /

Ingezonden

Afgelopen weekend kwam er een opvallende presentatie in de vorm van het ontwerp ‘Puppetshow…?’. Twee presidentskandidaten voor de verkiezingen van november 2024 werden afgebeeld als handpoppen met als omschrijving: ‘The voice of the people or a big political puppet show?‘. De vraag is in hoeverre de ontwerpers hiermee een politiek statement willen maken of gewoon een karikaturaal beeld willen neerzetten.

Hoewel de media er vaak verslag van doen alsof het een poppenkast is, gaan deze verkiezingen tussen een wannabe dictator en de huidige president. Wanneer verkiezingen worden afgebeeld als een poppenshow, kan dat het vertrouwen van mensen in de democratie schaden, omdat het lijkt alsof alles gemanipuleerd wordt. Een onderwerp dat overigens ook komende zomer, en anders na de verkiezingen, heel anders uitgelegd zou kunnen worden.

Er zijn de laatste jaren meer van dergelijke creatieve uitingen geweest, waarbij de vraag rijst of ontwerpers hun antennes wel scherp afgesteld hadden.

Onze samenleving van overconsumptie, waarbij veel goedkope spullen uit China komen, heeft invloed op onze economie en kan leiden tot kinderarbeid. Als we China dan afbeelden als ‘Wereldveroveraars‘, negeren we dat dit land al jaren probeert onze democratie te ondermijnen door spionage, privacy-schendingen in Chinese apps en het beïnvloeden van verkiezingen.

De winnende creatie ‘Murica’ was bedoeld als een knipoog naar het patriottisme in the US. Maar als je een deel van de Amerikaanse bevolking zo simplistisch en overdreven neerzet, negeer je de echte problemen en reduceer je mensen tot stereotypen.

Een platte stereotypering van een bevolkingsgroep kostte in 2019 het carnaval in het Belgische Aalst de UNESCO status. En in 2014 maakte buurtschap Molenstraat de juiste beslissing na de ramp met de MH17 maar was de verontwaardiging vervolgens alsnog groot toen een landelijke krant dit oppikte.

Hoe onschuldig ze af en toe ook lijken te zijn, bij uitbeeldingen van (geo)politieke onderwerpen loop je altijd over dun ijs. We leven in een complexe tijd met veel polarisatie en snelle maatschappelijke veranderingen. Dit vraagt ook van ontwerpers een verantwoordelijkheid om aan te voelen hoe hun ideeën door verschillende mensen kunnen worden opgevat.

Met een wat betere afstelling van de antennes kan ruis worden voorkomen en het corso een feest voor iedereen blijven.
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]