In de middeleeuwen werden in Brabant berichten van het nieuws, rechten, straffen en goederen prijzen op een centrale plek in een stad/dorp gecommuniceerd. Deze centrale plek van berichtgeving is “de perroen”. Een perroen is meestal een hard stenen zuil met daarop een bol in de vorm van een pijnappel en een kruis. Dit symbool kon ook dienst doen als schandpaal.
Vanaf de perroen werden verschillende soorten berichten, vanuit de verschillende lagen van de bevolking, verkondigd. Zo verkondigde de bode het nieuws, kon de schout of burgemeester zijn verordeningen en privileges kwijt, de wetten werden door de drossaard bekrachtigd en de rechter sprak er doodvonnissen en verbanningen uit. In Brabant waren er verschillende perroens, bijv. het bordes van het stadhuis van Den Bosch, de perroen in Maastricht, Leuven, Brussel en Antwerpen. Vanaf de perroens verspreidde de berichten zich tot in alle uithoeken van het land.
De kerken waren de aangewezen plaatsen waar berichten “gepost” werden middels een briefje op de kerk deur. In en om de kerk werden berichten dan ook veelvuldig van meningen voorzien en op waarde geschat. Daarna gingen deze waarheden als bericht verder de wereld in. Iedereen ging daarna met deze berichten om zoals het hem of haar toekwam.
Bron: www.bztheeze.nl