Special: Corso door de jaren heen: jaren ’30 t/m ’60

20 mei 2013 /

Tegenwoordig zetten we met een paar klikken een HD video op YouTube die we net met onze smartphone geschoten hebben. Hoe anders was dat toen het leven nog in zwart/wit was. Gelukkig waren er in die tijd ook al camera’s die deze feestelijke optochten vastlegden. Een zoektocht door de immense archieven van YouTube brachten enkele mooie filmpjes aan het licht die we u niet willen onthouden.

We hebben een korte compilatie gemaakt van deze historische beelden uit de jaren ’30 t/m ’60, van zwart/wit tot kleur. De volgende compilatie zal de jaren ’70 uitlichten.

Vooral de officiële YouTube kanalen van Bloemencorso Zundert en Bloemencorso Valkenswaard staan vol met oude archiefbeelden van de optochten. De beelden van de optocht uit 1937 in Zundert (1 jaar na de eerste optocht ter gelegenheid van koninginnedag geven een goed beeld van de oorsprong van het corso. Ook de beelden van de Bevrijdingsoptocht van 1945 in Valkenswaard zijn erg fraai.
valkenswaard_1945_video
In de jaren ’50 en ’60 beginnen de optochten steeds meer het karakter te krijgen zoals wij het hedendaags kennen. De wagens worden voortbewogen door paarden of een tractor, alhoewel in de jaren ’50 de duwers ook al hun intrede deden in het corso. Wat ook opvalt zijn de enorme mensenmassa’s die de bloemencorso’s destijds trokken, in 1953 werden ruim 200.000 betalende bezoekers geregistreerd!

Ook van het noordelijke bloemencorso Eelde zijn mooie archiefbeelden online te vinden waarin de populariteit van Donald Duck en Mickey Mouse in die tijd al naar voren komt.

Het mooiste stukje inzicht in het corsowagen bouwen in de jaren ’60 geeft de korte documentaire van Mies van Gerven. De film laat bouwseizoen van buurtschap ’t Centrum van begin tot einde het zien. Vanaf het moment dat het onderstel weer tevoorschijn gehaald wordt tot en met de corsodag zelf.

Hieronder een overzicht met links naar van de beelden die in het overzicht gebruikt zijn.
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]