Optochtboek ‘Parade’ door Tom Janssen

14 aug 2015 /

In de krant NRC Next zijn een tijd geleden alweer een aantal foto’s over optochten verschenen van de hand van fotograaf Tom Janssen. Deze fotograaf volgde vier jaar lang diverse optochten door heel Nederland waaronder Brabantsedag Heeze, Bloemencorso Zundert, Wolcorso Lievelde, Corso Vollenhove en nog vele andere optochten.

Janssen zegt over de optochtcultuur in Nederland:
4 jaar lang heb ik optochten gefotografeerd, meer dan 50 optochten in alle soorten en maten, een fruitcorso, een graancorso, carnavalsoptochten, een cultuurhistorische optocht, bloemencorso’s, allegorische optochten en zelfs een wolcorso. Met andere woorden alle optochten die wij rijk zijn, zolang er maar wagens voor gebouwd worden. Deze optochten zijn een belangrijk onderdeel van onze Nederlandse identiteit. Hele volksstammen, of in optocht bewoordingen, hele buurtschappen en wagenbouwgroepen, storten zich jaarlijks op deze traditie. Een prachtig gegeven, dat van jong tot oud, groepen Nederlanders maanden lang aan een wagen bouwen, een kunstwerk dat vervolgens slechts een paar uur door de straten rijdt, het hoogtepunt van gemeenschapszin. Geen wonder dat een aantal van deze optochten een belangrijk deel uitmaakt van de tradities die door Nederland voorgedragen gaan worden om op de UNSECO werelderfgoedlijst voor immaterieel erfgoed te komen.
Maar tegenover de grote hoeveelheid mensen waarvoor een optocht een belangrijk onderdeel van hun leven is, staat een net zo grootte groep waarvoor het een onderbelicht fenomeen is. Daarom ben ik een boek aan het maken. Daarnaast is het ook een mooie manier om deze traditie naar het buitenland te kunnen communiceren. Voor de kracht van het project is het bovendien belangrijk het beeld te bundelen, op deze manier komt het krachtigst naar voren dat het over Nederland gaat, dat het over ons allemaal gaat. Ook de hoeveelheid beeld an sich speelt hierin een rol, dit laat zien hoe breed deze traditie gedragen wordt.

parade_boek

Een selectie uit deze foto’s staat in het boek ‘Parade’. De fotograaf staat niet recht tussen het publiek maar verder naar achteren om ook de omgeving te fotograferen waardoor de optocht een hele andere dimensie krijgt. Het boek bestaat uit een beeldgedeelte van ongeveer 80 pagina’s met ruwweg 60 foto’s. Het boek kost € 34,50 en het is te bestellen via de website
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]