Column: De letter R

22 sep 2017 /

Subtiel, mooi en toch bijna onopvallend. Publiek langs de kant druk in de weer. Druk met het gooien van papier. Papier voor de corsowagen: ‘Papier Hier’ van buurtschap Stadsebergen uit Valkenswaard.

Door velen waarschijnlijk niet eens opgevallen. De corsage op de pakken van figuranten en duwers van dit buurtschap. Een corsage als bloem, met daarop de letter ‘R’. Die ene letter ‘R’ zo vol betekenis. Een beeld wat regelmatig bij mij terug komt. De bloem met ‘R’ op de borst gespeld. Een grote letter ‘R’. De ‘R’ van de naam Rens.

Rens, een jonge knul, bouwer van dit buurtschap. Hij werd slechts 13 jaar. Een vreselijke ziekte werd hem op veel te jonge leeftijd fataal. Een strijd van enkele jaren. Een achtbaan voor het gezin, familie en de bouwers en leden van buurtschap Stadsebergen. Ongeveer een maand voor het bloemencorso van Valkenswaard kwam het onvermijdelijke nieuws. Rens is er niet meer. Dat hakt er in.

Bomvolle kerk, de Valkenswaardse bloemencorso gemeenschap ruim vertegenwoordigd. Een groots afscheid. Gespreksonderwerp in elke corsotent. Ondertussen gaat ook het bouwproces van de laatste weken door. Een raar gevoel. Buurtschap Stadsebergen en het gezin recht haar rug. Een laatste groet kan geschreven worden in de tent. Een mooi condoleance register in de hoek van de tent. Het lassen, kartonnen, plakken gaat door. Rens had zeker niets liever gewild.

Het corsoweekend komt snel dichterbij. Voorafgaand zijn de weersvoorspellingen een drama. Een 2 op een schaal van 10, 15mm regen op de 2e zondag in september in het vooruitzicht. Dit kan niet waar zijn! Dat moet Rens ook gedacht hebben. Elke dag dat het corso dichterbij komt, worden de voorspellingen beter. De vrijdag en zaterdag van het corsoweekend laat een ander beeld zien. De regen komt uren lang met bakken uit de lucht. De hemel huilt. Op tijd worden de vele tranen gedroogd. Even ergens anders aandenken. Het is tenslotte bijna zondag. Corso Valkenswaard is in aantocht. De hemel breekt langzaam open. Een eerste zonnestraal op zaterdag, laat in de middag. De weersvoorspellers worden in hun hemd gezet.

Zondagochtend 08.00 uur. Strak blauwe lucht. Een stralende zon. Vandaag moet bloemencorso Valkenswaard stralen. En dat is gelukt. Een mooi thema, veel publiek, genietend. Het beste lijkt voor het laatst bewaard: de wagen van Stadsebergen. “Papier hier!,” klinkt uit tientallen kelen en muziekboxen. Het publiek langs de kant druk in de weer. Druk met het gooien van papier. Figuranten in kleurrijke kostuums. Kostuums, met allemaal die mooie, subtiele bloem. Vol trots gedragen op de borst. Met daarop de ‘R’, de hoofdletter ‘R’.

Dankjewel Rens en voor mij persoonlijk ook de ‘R’ van Remco. Een naaste bouwer van buurtschap Hazestraat welke 10 jaar geleden ook in augustus op veel te jonge leeftijd aan die vreselijke ziekte overleed. Voor altijd in gedachten. Dank aan beide ‘R-en’. Dat zonnetje hebben jullie vast samen geregeld.

R.
Beter bekend als Vino
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]