Column: De Mart over CorsoTV en komend corso

01 aug 2013 /

"En we leggen dit allemaal zo uit dat ook mevrouw Van Setten uit Tiel het zal begrijpen"

Goedenavond dames en heren en welkom in het vroegere bestuurscentrum van het noorden, ook wel de stad der paleizen genoemd, daar waar deze tour voor de 62e keer zal finishen. Daar waar de streep is getrokken op de Champs Elysees van… jawel, ik heb het over Vollenhove.

Zo zou mijn intro zijn voor de corsovariant op de avondetappe waarna op de muziek van ‘ik ben een venose’, uitgevoerd door Straat- Zangtheatergroep Sjeu, een fabelachtige impressie van dit feeërieke stadje wordt getoond.

Tijdens mijn verblijf op Corsica, dat eiland waar deze tour haar grand depart beleefde, heb ik kennis genomen van het feit dat CorsoTV het levenslicht gezien heeft. Ik zeg chapeau en senk joe! Werkelijk een fan-tas-tisch initiatief.

Echter tot mijn grote verbazing lag er bij thuiskomst uit la France geen schrijven op de mat om te werken aan een late night show met aan tafel: een kenner van het corso, een liefhebber van het corso, iemand die een goed boek heeft geschreven over het corso en deze gekke oude man om alles op perfecte wijze aan elkaar weet te praten. Is er dan niets gebeurd en valt er nergens over te praten? Jawel!

Ik ga een naam noemen: Olifantje. Weet u nog wie dat was? Ja hoor ik u zeggen, dat was een snelle meneer op de fiets. Maar ik bedoel een andere. In hem zie ik de perfecte tafelgast om te praten over het nieuwe wagenbouwen. Iets waar hij, gezien zijn commentaren van vorig jaar, maar moeilijk aan kan wennen. Zoals ook Bernard Hinault nog alle dagen de oortjes in het peloton verfoeid. En een mooie discussie over of een bepaalde stijl, formaat en kleurgebruik aan een specifieke corsoplaats kan worden opgehangen? In 2013 zeggen we dan ‘niet meedoen is jezelf uitsluiten’. U wist dat niet, ik wel.
demart2
Ik ga nu iets heel geks zeggen: Corso Vollenhove 2012. Waar was u toen? Weet u dat nog? Ik wel. We kijken terug naar hoe Venomenaal ook afgelopen jaar weer in een chasse patat terecht kwam. Naar ik heb vernomen hebben ze dit jaar een wagen die ‘zuigt’. Mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen.

En dan was er nog de besturing van de Vereniging. Hier kunnen we nog veel over zeggen maar beter nog om hier een filmpje van te laten zien waarin we de bestuurder hard zien trainen om de techniek alsnog onder de knie te krijgen, want ook dat is wagenbouwen dames en heren.

En natuurlijk mag ook Henk Veldkamp als voorzitter van de organisatie niet aan tafel ontbreken om te praten over de Vlasschuur, het immaterieel erfgoed en de samenwerking met Corso Klooster. En we leggen dit allemaal zo uit dat ook mevrouw Van Setten uit Tiel het zal begrijpen.

Als ik zeg, dus dan zeg ik, Anno, en ik zeg stoppen. Heeft u dat gemist? Daarom nu: een pr-ach-tig filmpje. En dan kijken we nog eenmaal naar de mooie beelden van deze malle en knotsgekke groep mensen. Want we hebben van ze genoten.

Kortom, genoeg om over te praten. maar helaas, het mag niet zo zijn. Dus rest mij enkel een au revoir et bonne chance…
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]