Column: De Onthulling

12 mrt 2019 /

In de tussentijd ben ik drie keer bij Paul thuis geweest en heb ik zijn ontwerp van een platte tekening op papier zien veranderen in een schitterende bewegende maquette op schaal. Sommige onderdelen worden gemaakt van karton, papier en plakband. Ook maakt Paul gebruik van foam, een verbeterde versie van piepschuim. Met een stanleymes of klein zaagje kan hij dit bewerken tot een vrij exacte benadering van wat de uiteindelijke vorm moet worden. Ik vind het geweldig om te zien hoe Paul bijvoorbeeld handen heeft vormgegeven! In vingers van papier mache zitten satéprikkers. Deze zijn gebroken op de plaatsen waar onze vingers scharnieren. Op die manier kan het papier mache gebogen worden en opnieuw beplakt. Zo ontstaat uiteindelijk de vorm van gekromde vingers. Bijna alle delen zet Paul overigens in elkaar met satéprikkers. Als een soort verbinding voor de stevigheid. Zou je alleen lijm gebruiken, dan heb je kans dat de maquette na een aantal jaar (in een vochtige loods/ schuur) uit elkaar valt. Behalve de prikkers gebruikt Paul ook heel veel afplaktape.

Hij woont op een prachtige plek aan de rand van het Vragenderveen, het is daardoor heel eenvoudig om ook natuurlijke materialen (zoals stokken, veren en bladeren) in de maquette te verwerken. Wat overigens ook heel gebruikelijk is bij rituelen binnen de zwarte magie. Kruiden, delen van planten en botten spelen een grote rol. Het eerste schaalmodel dat Paul mij liet zien is gemaakt met een echte schedel die Paul vond tijdens een wandeling. Waarschijnlijk van een reiger denkt hij. Met wat veren en dorre bladeren heeft hij er een schitterend schaalmodelletje van gemaakt. De andere schedels maakte hij van karton. Prachtig dat iemand ze zo waarheidsgetrouw kan maken met karton!

Het onderwerp van de wagen sprak mij direct aan. Ik hou daar wel van, van een beetje duister en mysterieus. Ik zal zelf dan ook sneller foto’s maken van (rottende) paddenstoelen in de herfst dan van de eerste lentebloemetjes! Foto’s van mensen vind ik het mooist als de mens op de foto flink doorleeft is, als er vele verhalen achter schuil gaan. Zoals in de foto’s van Joram Krol, die moet je echt eens zelf bekijken. Deze corsowagen heeft de naam ‘Zwarte Magie’ gekregen, een veelbesproken onderwerp! Wie is er niet groot geworden met de avonturen van de Italiaanse Zwarte Magica die het vooral voorzien had op het geluksdubbeltje van Dagobert Duck! Voodoo en Winti zijn ongetwijfeld de meest bekende religies binnen de zwarte magie, met het voodoo poppetje van stro en het pentagram als bekendste symbolen. Dat pentagram is overigens één van de oudste symbolen ter wereld, meer dan 4000 jaar voor Christus werd het al gebruikt. Logisch dus dat deze vijfpuntige ster deel uitmaakt van deze corsowagen, hopelijk met de punt naar de hemel gericht en niet naar de mythologische onderwereld..

Paul, de ontwerper, heeft het idee glashelder op zijn netvlies staan. Een hele kunst om dat te vertalen naar een tekening en het dan ook nog eens te verbeelden in een maquette zodat uiteindelijk iedereen begrijpt hoe de corsowagen de schuur moet gaan verlaten! Gaandeweg verandert er nog wel eens wat vertelde Paul mij. Bij elke stap die je doet, moet je de volgende alweer analyseren, met name op gebied van de techniek legde hij uit. Kan dit zo gemaakt worden, is die beweging wel haalbaar en is de corsowagen ‘leesbaar’ voor het publiek? De wagen kan nog zo spectaculair zijn in techniek en kleur, als het geheel onrustig oogt ben je nergens. Tijdens de presentatie van de maquette aan de vaste kern van Teeuws was ik zo benieuwd naar het geheel en de reacties! Ook al had ik van te voren al een kijkje in de keuken van de ontwerper gehad, de verassing was voor mij net zo groot als voor de andere aanwezigen! Tja, dat heb je natuurlijk met ‘Zwarte Magie’, onvoorspelbaar. Paul vertelde iets meer over zijn gedachten achter het ontwerp, en zijn uiteindelijke idee. Voor hem is het allerbelangrijkste dat hij 100% achter zijn ontwerp staat, wetende dat het uitvoerbaar is voor de groep. Dat vergt nog iets meer modelleren, herschikken en samenvoegen. Hoe dan ook, het begin staat er en de naam is onthuld. Zwarte Magie doet zijn intrede bij het Bloemencorso en dringt door tot in de donkerste hoekjes van Lichtenvoorde. Als dat maar goed klompt..



Het is zover! Alle columns van het project ‘Van Ontwerp tot Optocht’ zijn gebundeld in een boek. Lees alles over het Bloemencorso Lichtenvoorde en Corsogroep Teeuws. Inclusief niet eerder gepubliceerde verhalen en ruim 55 foto’s. Het boek is te koop via info@klomptgoed.nl




Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl



[====]