Column: De Optocht

13 sep 2019 /

De nacht van zaterdag 7 september op zondag 8 september ben ik rond 00.45 uur naar huis gegaan, met in mijn achterhoofd de tijd waarop ik mijn wekker voor die zondagochtend had gezet: 05.00 uur. Er werd toen nog volop gewerkt in de corsoschuur! De laatste dahlia’s plakken, de steigers beetje bij beetje verwijderen en alle losse rommel opruimen. Ondertussen bleven de dames van het catering-team alle aanwezige vrijwilligers voorzien van frisdrank en hapjes. Alcohol wordt er pas geschonken als de wagen klaar is, wat deze nacht om 03.30 uur het geval was. Aangezien er om 06.00 uur wordt begonnen met het uitrijden van de corsowagen, was de echte harde kern van Teeuws maar gewoon bij de wagen gebleven.

Het was een vreemde gewaarwording toen ik om 05.45 uur van huis wegreed, ik heb welgeteld één auto gespot, vanuit de verte op de Twenteroute. Verder fietste ik in volledige stilte door een heiig landschap richting Lievelde. Alsof ik door een filmset fietste op zoek naar overlevenden. Op het erf van Ingo en Leny was het nog duister, het enige licht kwam vanuit de bouwschuur omdat de enorme schuurdeuren al wagenwijd openstonden. De gigantische corsowagen Zwarte Magie kreeg hierdoor een extra mysterieuze uitstraling. Toen de motor werd gestart vond zelfs ik het spannend worden! Meter voor meter verliet Zwarte Magie haar veilige plek, met behulp van portofoons kreeg Sander (de bestuurder) instructies welke stuurbewegingen hij moest maken. Zonder problemen werd Zwarte Magie iets voor 07.00 uur voor de boerderij geparkeerd en even later liet zij van zich horen! Heel Lievelde mag weten dat Teeuws er klaar voor is. Na de grote wagen moesten natuurlijk ook de twee kleinere wagens nog uit de schuur geduwd en werd de voodoopop bevestigd, daarna kwamen hier beide trekkers voor te staan. Toen ik terugliep naar de bouwschuur, en deze leeg en verlaten aantrof voelde dat zo ontzettend vreemd. Even had ik een flashback van de afgelopen maanden… Van alle uren intensieve handarbeid (altijd muziek op de achtergrond), het geluid van machines, mensen aan het praten, lachen en roepen en de gezellige drukte van de afgelopen dagen.

Na koffie en broodjes gingen we om 08.15 uur richting het juryterrein. Alle corsogroepen worden daar uiterlijk 10.30 uur verwacht, anders lopen zij de eerste 500 punten mis. Het was een hele optocht! André reed voorop met sjofel en rijplaten. William reed daarachter met een hoogwerker en zwaailamp, daarachter Bas en Robin met portofoon gevolgd door de grote Zwarte Magie. Stefan en Robert fietsten mee om op kruisingen en rotonden het verkeer te regelen, natuurlijk met mij op de hielen. Achter de grote wagen reden Ingo en Marcel ieder op de trekker met de beide kleinere corsowagens. Vlak voor het viaduct is de bouwlocatie van vier andere corsogroepen. Ook zij waren klaar voor vertrek naar het juryterrein bij De Swite, waardoor de stoet nog langer werd. De rijplaten zijn nodig voor de kruising Lievelderweg – Marconistraat. Die zijn al vervelend met een personenauto, laat staan met een zware corsowagen! Onderweg sloten er steeds meer fietsers aan, en overal zag je nieuwsgierige mensen achter de vensters van hun huis. Op één geparkeerde auto op de route na, verliep alles voorspoedig en kwam Teeuws net als andere corsogroepen ruimschoots op tijd op het juryterrein aan (+/- half tien). Ontwerper Paul stond al snel voor een camera van Omroep Gelderland voor het eerste interview. Om half elf moet iedereen het terrein bij de Swite verlaten zodat de jury haar werk kan gaan doen. De meeste wagenbouwers van Teeuws gingen even naar huis om zich op te frissen. Ondertussen was in de sporthal om 10.00 uur het schminken en aankleden van de drumband uit Bredevoort al begonnen, dus ben ik daarnaartoe gegaan.

Van te voren had Christa al een heel schema gemaakt: welke figurant op welke tijd werd geschminkt en welk kostuum er bij wie hoort. Alle kostuums en accessoires waren soort bij soort in aparte dozen verpakt, ieder kostuum nog eens afzonderlijk in plastic zakken voorzien van naam. Door de okergele schmink sprongen de zwarte handgemaakte kostuums extra in het oog! Ook de schoenen van de figuranten waren allemaal handgemaakt van lappen zwarte leer. Deze werden ter plekke door Nicole op maat gemaakt en aan de achterkant vastgemaakt met een tie-wrap. De dames die voor de inwendige mens zorgen, waren ook hier aanwezig met koffie en broodjes. Als één van de laatsten werd Paul zelf geschminkt en aangekleed, hij nam de rol van de magische medicijnman op zich. Om 13.00 uur was iedereen geschminkt en aangekleed (3 uur later!), en gingen we met de hele groep richting het juryterrein waar iedereen zich om 13.15 uur weer moet melden. De gezonde zenuwen begonnen nu bij iedereen toch wel toe te slaan, zeker omdat Zwarte Magie vooraan in de optocht reed. De drumband kon via een ladder aan de binnenkant van de corsowagen hun plaats bovenop Zwarte Magie bereiken. Anne en Jikke die bovenop de bewegende handen van de corsowagen kwamen te staan, en ook Paul die het allerhoogst kwam te staan, werden met een hoogwerker naar hun plaats begeleid waar ze vervolgens met veiligheidsriemen aan de wagens werden bevestigd.

Om 13.30 uur ging het hele spektakel dan eindelijk van start, de optocht trok door de straten van Lichtenvoorde. Ik had ervoor gekozen om met Zwarte Magie mee te wandelen. Niet alleen voor het fotograferen, ook om te ervaren hoe dit voor een corsogroep is. Het vergde ieders volle aandacht om ervoor te zorgen dat de drie corsowagens van Teeuws zo recht mogelijk en in het juiste tempo het parcours aflegden. Van de enorme belangstelling langs de route krijg je als deelnemer echt heel weinig mee. Iets voorbij het gemeentehuis begon het flink te regenen, in een ommezien waren we allemaal behoorlijk nat geworden. Gelukkig was de regen van korte duur, eenmaal op de Richterslaan werd het droog. Op de Aaltenseweg, bij het glazen gebouw van Rompa, wees Robin mij op de weerspiegeling in de ruiten. Inderdaad een bijzonder plaatje! Foto’s ter hoogte van het Wentholtpark vind ik ook altijd iets extra’s hebben. Voetje voor voetje schuifelde de hele stoet terug richting het terrein van de Swite. De enorme hoofdtooi van Paul had onderweg een paar boomtakken geraakt waardoor hij scheef was gezakt, de rest van de route heeft hij hem met één hand vast moeten houden. Zonder gebreken en ongemakken bracht Zwarte Magie ons allen weer terug naar het juryterrein waar we werden opgewacht met een drankje en een hapje. Ook hier houdt hanteert Teeuws dezelfde regel als in het plakweekend: alcohol drinken doen we nadien. Bij de sporthal konden de figuranten zich douchen en omkleden. Nog even napraten en toen ging ieder zijn eigen weg. Kermis vieren of zoals ikzelf naar huis, reuzebenieuwd naar de foto’s. Eenmaal thuis op de bank met mijn laptop op schoot, sloeg de vermoeidheid genadeloos toe. Om 20.30 uur hield ik het voor gezien en ben ik in bed gekropen. Maandagochtend om 06.30 uur liep namelijk de wekker alweer af, het uitreiken van de prijzen bij Het Zwaantje in Lichtenvoorde begint namelijk altijd om 07.00 uur.Het is zover! Alle columns van het project ‘Van Ontwerp tot Optocht’ zijn gebundeld in een boek. Lees alles over het Bloemencorso Lichtenvoorde en Corsogroep Teeuws. Inclusief niet eerder gepubliceerde verhalen en ruim 55 foto’s. Het boek is te koop via info@klomptgoed.nl
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]