Droogte bedreiging dahlia-oogst

22 jul 2018 /

De langdurige droogte begint de dahlia oogst voor de komende corsomaanden te bedreigen. Warmte en droogte zorgen voor een groeiachterstand bij de dahlia’s in vrijwel het hele land.

‘Normaal sproeien we één keer per week als het een beetje droog is, maar nu sproeien we in ieder geval twee keer per week. En eigenlijk is dat nog wel wat krap’ aldus voorzitter Karsten Straatman van corsogroep Venomenaal uit Vollenhove.

In zowel Sint Jansklooster als Vollenhove wordt gevreesd voor problemen als door de aanhoudende droogte er een sproeiverbod gaat gelden in Overijssel.

Voor het eerst zijn er grote waterbassins aangelegd bij het dahliaveld in St. Jansklooster die met zo’n 12.000 liter water worden gevuld. ‘Dat halen we uit het Zwartewater en met giertanks brengen we dat naar de bassins toe. Daar kunnen wij ons twee dagen mee redden’, aldus Roel Van de Zweerde van de organisatie van het plaatselijk bloemencorso. Een andere optie is uiteindelijk het water te halen uit de Noordoostpolder waar voorlopig nog geen sproeiverbod zal gelden.

Een week geleden was er in Zundert nog geen reden tot paniek. ‘De dahlia’s staan er nog goed bij.’aldus Ludo Gommers, voorzitter van de Bloemencommissie. De buurtschappen hebben de velden nog goed kunnen sproeien. ‘De buurtschappen maken gebruik van grondwater. En dat is er nog genoeg’, zegt Gommers.

Het wordt dus komende weken afwachten wat de hoge temperaturen en de aanhoudende droogte gaan betekenen voor de corso’s.

Bron: RTV Oost, De Stentor & BN de Stem
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]