Gemiddeld hoog niveau met een duidelijke top 5

18 aug 2013 / JMB-GNR

"de wagen van The Next de kandidaat voor het hoogste podium"

Met een lekker zonnetje en zomer luchtje was het vrijdagmiddag prima weer om tussen twee bouwdagdelen te gaan bekijken wat de groepen uit ons buurdorp op de weg zouden gaan zetten. Mede door het mooie weer was het vrij druk toen we net voor de start van het corso het parcours op liepen op zoek naar een plekje.

We zaten nog niet of de duiker van Alliance kwam de bocht omzeilen. Met mooie subtiele bewegingen en goed vooraanzicht leek de duiker ook echt tussen het koraal te zweven. Knappe prestatie van zo’n jonge bouwgroep, terechte 2e plaats!

De volgende wagen was ‘Windkracht’ van de combigroep PODB cq de Brekers. Bij de maquette onthulling was dit ontwerp me erg positief bevallen, de wagen had echter net wat minder dynamiek dan het schaalmodel. Kleurschakering van licht naar donker kwam goed over.

De botenbouwers van Forza hadden een compacte wagen waar genoeg te zien was van voor tot achter. Knappe schommelende beweging van de boot en fraaie knipwerken voor en achterop in het logo en het grote kompas. Originaliteit nul, uitvoering prima.

De ‘Kettingreactie’ van Symboliek was een leuk lekker minimalistisch uitgevoerd idee. Een grappig concept wat je wel snel gezien had uiteindelijk.

Gaos had het zichzelf moeilijk gemaakt met het ‘Slangenmens’ en dat bleek ook te hoog gegrepen gezien de anatomie die niet top was.

De ontwerpers van Fun Fun waren op een vrij laat moment overgestapt op een ander onderwerp waarbij ze een beetje teruggrepen op een beproefd concept met veel beweging, openslaande deuren en figuratie. Alles was weer perfect uitgevoerd en de teddybeer voorop de wagen stal de show.

Kluitenberg wilde een statement maken met ‘Addergebroed’ dat naar mijn mening niet helemaal uit de verf kwam. Vrij traditionele opbouw die je snel gezien had. De actie en reactie bij de figuratie stond iets te los van de rest van de wagen.

The Bottle wilde de langste hebben. Van deze relatief kleine groep is altijd wel iets aparts te verwachten dus bleek dat het draadmodel van de maquette ook de juiste weergave van de uiteindelijke wagen te zijn. De wagen was iets te iel en beweeglijk om over te komen als een massieve muur.

De wagenbouwgroep Hebbes zit in de herfst van hun carriére en wilden met hun Convoi Exceptionel er vooral een feestje van maken. Met leuke figuratie en harde bassen een prima opvulling in de optocht.

De maquette van de After Nero’s beviel me wel vanwege de kleurstelling die aangebracht was. In combinatie met de beweeglijke kop kwam er een wagen langs die gewoon simpel maar vooral af was.

Van Olympia zijn we vooral grootse wagens gewend op minimaal 2 onderstellen maar dit jaar kozen ze voor iets heel anders: een grote ‘steampunk’ eend. Met een mooie karakteristieke kop (met gave oog uitdrukkingen) en mooie figuratie kwam de wagen goed uit. De kleuren waren me iets te flets om echt lekker ‘steampunk’ over te komen.

Al slapend kwam de reus van The Next aanrijden. Een mooie compositie van de leunende reus waaromheen de eilandbewoners deze in bedwang probeerden te houden. Met subtiele bewegingen in hoofd en armen kwam de reus tot leven en opende z’n ogen. Dit gaf een erg fraai plaatje.

Als laatste kwam (vanwege pech) uiteindelijk Deurgoan langs ,et hun enorme ‘Slachttand’. Een fraai plaatje wat qua uitwerking net iets te grof is weggezet. Te weinig doorkijk van onderen en de strakke lijnen ontbraken. Mooi knipwerk op de ondersteuning van de ivoren tand.

Al met al een corso van een gemiddeld hoog niveau waarbij er sprake was van een duidelijke top 5. Na het zien van de middagoptocht was voor mij de wagen van The Next de kandidaat voor het hoogste podium, met vlak daarachter Fun Fun en Alliance. Er was wel een duidelijke trend te zien in de toevoeging van beweging in de wagens en vrijwel bij alle wagens was dit ook nog een mooie toevoeging. Erg zonde dat ’s avonds het corso met de vele regenbuien in het water viel.
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]