Special: Gevoelstemperatuur versus Corsokoorts

07 apr 2013 /

"enkele fraaie plaatjes van de symptomen van een lichtelijke corsokoorts"

Je zou het gezien de gevoelstemperatuur buiten niet zeggen maar de maand April is aangebroken. Traditioneel is April de maand dat de corsogroepen in Nederland definitief beginnen met het nieuwe bouwjaar; de dahlia-bollen gaan de grond in, de bouwplaatsen verrijzen her en der en de meeste groepen hebben hun ontwerp gekozen.
maart_2013lente
Doe een klein rondje langs enkele agrariërs of veetelers en ze raken niet uitgepraat over de bijzondere weersomstandigheden waar we deze uitgerekte winter mee te maken hebben. Pasen was nog nooit zo koud en alle flora en fauna zijn nog volledige in wintermodus. Mochten we beren hebben gehad in Nederland dan draaiden ze zich nog een keertje om in hun verlengde winterslaap. Je hebt op de website ook al kunnen lezen dat vooral de voorjaarscorso’s grote problemen hebben om überhaupt bloemen ergens vandaan te krijgen. Dat is weer eens wat anders dan de ‘bloemendrama’s’ omdat we de juiste kleuren niet bij elkaar verzameld krijgen.

Hoe koud het ook is die data eind Augustus en begin September staan gewoon vast en dan is April toch wel de maand dat in de meeste corsoplaatsen de containers met materieel worden open getrokken om de hamers, steiger-klemmen en lasapparaten onder het stof vandaan te halen. Een rondje social media langs de corsogroepen verspreid over Nederland tonen al enkele fraaie plaatjes van de symptomen van een lichtelijke corsokoorts.

Bij de oudste corsogroep van St. Jansklooster, Kluitenberg, waren ze er dit jaar ook extra vroeg bij. Omdat ze na 17 jaar op zoek moesten naar een nieuwe bouwplek zijn ze al sinds half Maart (mid-winter dit jaar) bezig met graafmachines en de traditionele mankracht. Onder het motto vele handen maken licht werk hebben ze in korte tijd aan de Barsbeek een stuk grond uitgevlakt en voorzien van bestrating.
special2_bestratingkluit
Afgelopen paas-weekeinde begonnen enkele fanatieke Hooilanders in de Achterhoek heel toepasselijk in de sneeuw aan de bouw van de tent. Terwijl ze door moeder natuur gestraft werden voor hun ontwerpkeuze werd de steiger-constructie van de tent opgebouwd.
special2_tenthooiland
Ook bij de groep Lansink-Bluiminck hebben ze de tent alweer staan. Vlak nadat op Twitter hun ontwerp ‘Urban Art’ verscheen kwam ook meteen de foto van een reeds voltooide bouwtent online, klaar om de komende maanden bewoont te worden.
special2_tentlansink
Om eind Augustus en begin September de dahlia’s vol in bloei te hebben staan om de wagen mee te vullen is het eind April wel zaak de bollen de grond in te doen. In Vollenhove verschenen al diverse oproepen op Twitter en Facebook om bollen te scheuren alvorens deze later deze maand geplant kunnen gaan worden.
special2_bollennameless
Dus ondanks dat het nog vrij koud is voor de tijd van het jaar helpen deze updates en foto’s hopelijk een beetje de verspreiding van corsokoorts door het land.
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]