Uitgelicht: Groep Hooiland

22 nov 2012 /

"Na nog geen tien jaar Hooiland geschiedenis stond er een heuse topgroep"

Opgericht in 1981

In 1981 werd de Corsogroep Hooiland opgericht door enkele leden van wijkvereniging ‘t Hooiland. De eerste jaren was Hooiland een leuke middenmoter. In die tijd werd er in Corsoland nog nauwelijks gelast, dus het bouwen van de wagens ging er een stuk minder geavanceerd aan toe als tegenwoordig.

De Missisippi

Na de beginjaren besloot men in 1986 om iets extra’s te doen. De ontwerper van dat moment was dhr. Nijman. Van zijn hand kwam in 1986 de corsoklassieker: ‘de Mississippi’. Een voor die tijd inmense corsowagen. Helaas heeft deze wagen door zijn gigantische gewicht met een kapotte stuurstang uit moeten vallen. Toch werd er een verdienstelijke vierde juryprijs behaald. Deze wagen kan gezien worden als het begin van een tijdperk. Een tijdperk waarin Hooiland jaar op jaar heeft geprobeerd om zichzelf als unieke corsogroep te laten zien.

Harry van den Broek

Om dit te onderstrepen werd in 1987 topontwerper Harry van den Broek benaderd. Al direct in 1987 en 1988 plukte Hooiland daar de vruchten van. In 1987 mocht men het podium op om de derde prijs op te halen. In 1988 won Hooiland de eerste juryprijs en de eerste publieksprijs. Na nog geen tien jaar Hooilandgeschiedenis stond er een heuse topgroep. Niets leek er nog mis te kunnen gaan, totdat door een tekort aan bloemen afgezien moest worden van deelname aan het corso van 1989. Deze domper symboliseert de keerzijde die succes kan hebben.

Jaren 90

De jaren na het uitvallen in 1989 werden gesierd door knappe vaak grote middenmoters. Het winnen van de publieksprijs in 1996 was het hoogtepunt in deze periode. Het nieuwe millenium kwam Hooiland niet florisant binnen. De 21e plaats in 2000 was een van de dieptepunten in de Hooilandgeschiedenis.

Mede door de komst van een klein legertje aan bouwers van de gestopte corsogroep Rensing-Mellink in 2002 en een zeer veelbelovende nieuwe aanwas vanuit de eigen Hooilandjeugd is het de laatste jaren weer uitgegroeid tot een zeer stabiele groep. De laatste jaren werd er leuk meegereden als het om de afmetingen, de prijzen en de gezelligheid gaat.

Website: www.groephooiland.nl
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]