Special: Hilda van Hoek, bestuurslid nieuwe groep ‘Bouwerij Skôn’

Foto: Bestuur Bouwerij Skôn, vlnr Joost Franken, Hilda van Hoek, Ardjan de Kok, Jeanet vermeer en Kalle Tuinhout
15 feb 2014 /

"Met enkele mensen hadden wij meteen zoiets dit gaat niet gebeuren, wij gaan een doorstart maken..."

Hilda van Hoek woont sinds 2004 in Heeze en is één van de kartrekkers van de nieuwe Brabantsedaggroep ’Bouwerij Skôn’. Dit is een doorstart van de groep ’Broers-van Gerwen’ die na 28 jaar besloot om te stoppen. Hilda is geboren en getogen in Veldhoven en is in Heeze beland omdat ze iemand daar heeft leren kennen en daar heeft ze nog geen seconde spijt van. Hilda werkt inmiddels al 13 jaar als secretaresse/administratief medewerker bij een drukkerij in Eindhoven. Eén van haar grootste hobby’s is de Brabantsedag en het is ook geen toeval dat ze daarom ook in het bestuur van de nieuwe groep is gaan plaatsnemen als verantwoordelijke voor de pr en de sponsoring.

Hoe ben je zelf betrokken geraakt bij de Brabantsedag?
Door mijn partner Jan (echte Heezenaar) leerde ik al snel de bouwgroep Broers-van Gerwen kennen en deed ik in 2004 voor het eerst aan de optocht mee. Ik was natuurlijk nieuw in Heeze maar leerde meteen door de bouwgroep erg veel mensen kennen waardoor ik me sneller thuis ging voelen in Heeze. Ik vond het hartstikke gezellig. Ik heb me binnen de groep bezig gehouden met het maken van de kleding. Ik moest er wel aan wennen dat je drie maanden intensief met elkaar iets bouwt, heel veel met elkaar deelt en na deze drie maanden houdt dat ineens op. Het eerste jaar viel ik echt in een gat. Maar nu weet ik inmiddels hoe het werkt. Het jaar erop pak je gewoon de draad weer op alsof je elkaar die dag ervoor nog gezien hebt. Heel apart, niet ???

Hoe zijn jullie gekomen tot een doorstart van de groep Broers-van Gerwen?
In augustus 2013 hoorde we dus dat enkele initiatiefnemers stopten met de bouwgroep. We waren bijna klaar met het bouwen van onze wagen toen we dit pas hoorden. Met enkele mensen hadden wij meteen zoiets dit gaat niet gebeuren, wij gaan een doorstart maken zodra de optocht is geweest gaan we bij elkaar zitten om hierover te praten. We hadden wel een lijst opgehangen op de bouwplaats waar iedereen zijn naam kon vermelden als ze mee wilde doen aan een doorstart. Het bleek dat bijna iedereen verder wilde! Al snel na de optocht staken we de koppen bij elkaar. Vier mensen zijn opgestaan als bestuur en later is daar nog iemand aan toegevoegd. We hebben alle oude leden gemaild en gevraagd of ze zich opnieuw wilde melden als lid van de nieuwe groep. Al snel hadden we meer dan 90 aanmeldingen. We hebben daarna heel wat vergaderd er was veel werk aan de winkel.

Hoe zijn jullie gekomen tot de nieuwe naam Bouwerij Skôn?
Bij een bijeenkomst georganiseerd voor alle leden op een zondagmiddag bij café De Brug, onze eerste sponsor, had Kalle Tuinhout (voorzitter) een geweldige presentatie uitgewerkt om iedereen in te lichten over de gang van zaken en over de toekomst. We willen wel het één en ander veranderen binnen de groep, maar wat we het allerbelangrijkste vinden is elk lid zoveel mogelijk overal bij te betrekken. We willen meer structuur binnen de groep en op tijd beginnen met waar een ieder zich voor heeft opgegeven o.a. spel, kleding, zo ook bij het vinden van een nieuwe naam en logo van de groep. Iedereen kon een naam indienen en later kreeg iedereen een lijst met alle ingezonden namen en mocht daar de drie mooiste uit kiezen. Uiteindelijk had ’Bouwerij Skôn’ de meeste punten en zo is de naam dus ontstaan. Zo ging het ook met het logo. Iedereen van de groep kon een ontwerp indienen. Die zijn nu binnen en binnenkort wordt er door de leden eentje uitgekozen. Helaas is dat nu nog niet bekend. Maar ik kan je wel zeggen dat er hele leuke bij zitten!!!!

Broers- van Gerwen stond bekend om hun alternatieve rauwe en technische stijl. Wat kunnen we van jullie verwachten?
Bouwerij Skôn zal niet veel anders gaan bouwen dan Broers- van Gerwen maar daar verklap ik nog niet teveel over. Het ontwerpteam dat wij hebben (bestaande uit 5 mensen) is al snel bij elkaar gaan zitten na de onthulling van het nieuwe thema ’Krantenkoppen’ en al snel hadden zij een krantenkop op het oog. Na dit uitgewerkt te hebben voor de Stichting Brabantsedag en voor 23 december ingediend te hebben hoorde wij al snel dat deze krantenkop is goedgekeurd. Nu zijn de ontwerpers bezig het verder uit te werken. Echt heel spannend!!! Daarna kunnen we weer verder met spel, kleding ect. Ik kan niet wachten om weer te beginnen.

Wat zijn de ambities van Bouwerij Skôn?
Bouwerij Skôn staat voor creativiteit, techniek, enthousiasme, talent, toegankelijkheid en heel veel plezier. Vooral dat laatste daar ontbrak het aan in de afgelopen jaren. Dat willen we weer terug.
We willen samen iets moois neerzetten waar we trots op kunnen zijn en dan eindigen bij de eerste tien, dat zou mooi zijn. We hebben veel jonge leden waar we graag plaats voor willen maken zodra die wat ouder zijn en onze taken kunnen overnemen, zodat Bouwerij Skôn blijft voortbestaan. Tot die tijd willen we hen goed begeleiden.

De Brabantsedagoptocht is afgelopen jaar op de nationale inventaris immaterieel erfgoed gekomen, wat is er zo speciaal aan de Brabantsedag en hoe zie jij de Brabantsedag de komende jaren ontwikkelen?
Het hele jaar kijk je uit naar de Brabantsedag. De laatste zondag van de maand augustus. Wat is er zo speciaal aan??? Ja eigenlijk alles!!! Het is toch heel bijzonder dat een dorp als Heeze 17 bouwgroepen heeft met de meeste mensen uit Heeze. Speciaal is ook de opening, het samen bouwen, bouwplaatsfeest, de saamhorigheid, lief en leed delen, tribunes in het dorp, het publiek, de optocht, de prijsuitreiking in de tent ect. Eén keer per jaar staat heel Heeze op zijn kop. Al 14 dagen van tevoren ga je kijken naar de weersvooruitzichten. Als het maar droog is. Ik hoop dat alle 17 groepen blijven bestaan of dat er zelfs nog bijkomen en dat elke bouwgroep weer verder kan door middel van het overdragen aan de volgende generatie want Heeze zou Heeze niet meer zijn zonder de cultuurhistorische optocht op de laatste zondag in augustus.
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]