(Inter)Nationale samenwerking voor UNESCO

10 apr 2013 /

"elk van de Nederlandse corso's werkt momenteel aan een eigen voordracht voor de nationale inventaris"

Zeven Nederlandse en vijf Vlaamse corso’s zijn gezamenlijk een initiatief gestart om hun traditie te nomineren voor de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Vanuit de gedachte dat corso’s een sterk levende traditie vormen in de Lage Landen, heeft Zundert toen de interesse gepolst bij een aantal andere corso’s om gezamenlijk een gooi te doen naar de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van UNESCO.

Zeven Nederlandse en vijf Vlaamse corso’s
In Nederland zijn een zevental corso’s betrokken: Eelde (Drenthe), Vollenhove en Sint Jansklooster (Overijssel), Lichtenvoorde (Gelderland), Valkenswaard en Zundert (Noord-Brabant) en Fruitcorso Tiel (Gelderland).

Alle vijf de Vlaamse corso’s doen mee met het initiatief: de Kleine Bloemenstoet in Wommelgem, Loenhout, Sint-Gillis-bij-Dendermonde, Blankenberge en de Bloemenstoet Ternat.

Eerst nationale inventaris
De eerste stap op weg naar de Representatieve Lijst is de nationale inventaris, zowel voor Nederlandse als Vlaamse corso’s. Elk van de Nederlandse corso’s werkt momenteel aan een eigen voordracht voor de nationale inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland, begeleid door het VIE, het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, gevestigd in Utrecht. In Vlaanderen komt er een gezamenlijke voordracht, begeleid door LECA | Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag, gevestigd in Gent.

De procedure om alle deelnemende corso’s op de nationale inventaris te krijgen zal naar verwachting nog geruime tijd in beslag nemen. Met het gezamenlijke initiatief willen de corso’s hun traditie echter alvast onder de aandacht brengen bij het ministerie van OCW als breed gedragen traditie die een geschikte kandidaat zou zijn voor een UNESCO-nominatie.
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]