Juryrapport Brabantsedag Heeze

03 nov 2014 /

Een dag voor de bekendmaking van het nieuwe thema voor de Brabantsedag van 2015 is het juryrapport vrijgegeven van de Krantenkoppen optocht van 2014. Er is veel waardering voor wat er afgelopen jaar gebracht is, maar ook geeft de jury aan dat het niveau nog hoger kan.

De jury was unaniem in het oordeel dan Van Gaal dit jaar de overtuigende winnaar was van de 57e Brabantsedag. Een wave van zakdoekjes en een kijkspektakel dat van begin tot eind de aandacht bleef vasthouden waren redenen om deze vriendenkring tot winnaar uit te roepen. Daarnaast was er veel lof voor Vriendenkring Haisjô die een zwaar beladen onderwerp als de ondergedoken Joden op een indrukwekkende door de straten van Heeze bracht. Hiermee wordt de lat voor volgend jaar meteen hoger gelegd.

De jury denkt dat als het gaat om verscheidenheid in wagens en performing van de spelers, er nog veel meer in het vat van Heeze zit. Soms neigt het naar veel van hetzelfde: het uitgewerkte contrast, de bewegende panelen, de groep voorop en de groep achterop die te weinig wezenlijks aan de kernwagen toevoegen en die soms zelfs verstorend werken als het gaat om het ritme en cadans van de optocht, de percussie die voor de toeschouwer bekende kost wordt, de interactie met het publiek die dezelfde toon en manier van doen heeft, waardoor er – ondanks de oprechte overgave en passie – te weinig sprankeling bij de toeschouwers ontstaat.

De groepen worden beoordeeld op Theatrale/muzikale kwaliteit, Overdracht van het onderwerp, Artistiek-technische uitvoering. Daarnaast wordt ook de totale presentatie meegenomen in de beoordeling. In het juryrapport zijn de drie eerstgenoemde beoordelingscriteria apart in een tabel weergegeven. Voor twee jaar geleden werden de plaatsen in de tabellen opgeteld en degene met de minste punten was de winnaar. Nu is het zo dat de tabellen niet meer heilig zijn en de jury nog samen kan bepalen of een groep een plekje hoger of lager kan komen. Voor de uitslag van dit jaar betekende dit dat er in de middenmoot met plaatsen is geschoven.

Klik hier voor het Juryrapport »
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]