Kapelstraat bouwt ‘Een doodgewoon feestje!?’

07 jun 2017 /

Vriendenkring Kapelstraat bouwt dit jaar de wagen ‘Een doodgewoon feestje!?’ Deze wagen maakt van de Allerzielen viering een groot feest en laat bekende Brabantse zielen weer terugkeren naar hun geboortegrond.

Allerzielen wordt op 2 november door Katholieke gelovigen gevierd. Zij trekken dan nog steeds naar de kerkhoven om de graven te versieren, hun geliefde doden te eren en om te bidden voor hun verlossing uit het vagevuur, waar zij tot hun opname in de hemel zouden verblijven.

Vroeger vermaakten ze zich op het kerkhof echter ook met muziek en zang en werd er eten en drinken voor hun doden neergezet, dit ondanks protest van kerkelijke zijde. Ze genoten van typische “allerzielen” spijzen, zoals “zielebroodjes”. Deze werden ook aan armen uitgedeeld, die daarvoor als tegenprestatie moesten bidden: zoveel broodjes als er gegeten werden, zoveel zielen werden gered!
Allerzielen was voor de doden zelf ook een feest! Zij zouden op die dag het vagevuur even mogen verlaten en hun vroegere woonplaatsen bezoeken. De gierende wind werd dan toegeschreven aan de voorbijvliegende dodenwagen en zielen zouden zichtbaar zijn in de nevel boven de velden.

Vandaag keren een aantal bekende Brabantse zielen nog eens terug naar hun mooie Brabantse geboortegrond!


Ontwerp Info

Titel:

Een doodgewoon feestje!?

Groep: Heeze Kapelstraat


Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]