Kapelstraat bouwt ‘Station Eindhoven, zeer fraaie schepping’

Foto: website vriendenkring Kapelstraat
26 jan 2014 /

Vriendenkring Kapelstraat heeft de inspiratie dicht bij huis gevonden, en wel in het station Eindhoven. Het idee is uit 2012 van Henk Kemperman en zou bij de inmiddels gestopte vriendenkring De Nieuwe Hoeven gebouwd worden. Het hoorde toen bij het algemene thema van ‘Meesterwerken’.

Vriendenkring Kapelstraat geeft zelf uitleg bij het ontwerp:

“Voordat het huidige station Eindhoven was gebouwd, vormde de spoorweg dwars door Eindhoven een enorm obstakel. De Woenselse overweg was een groot deel van de tijd gesloten en daar stonden dan rijen mensen en voertuigen voor te wachten. Ze konden zich niet snel en gemakkelijk van het ene deel van Eindhoven naar het andere verplaatsen.

Dit probleem werd opgelost door de bouw van een nieuw station en een verhoogde spoorweg. Het ‘meesterlijke’ aan het station is dat het door de architecturale vormgeving een waar knooppunt werd. Eindhoven bleef over het spoor verbonden met de rest van het land en de delen van Eindhoven waren nu ook met elkaar verbonden. Het verkeer kon zich alle kanten op bewegen.

We willen deze boodschap als volgt overbrengen. In de oude situatie is de wagen het oude station met overal gesloten spoorbomen en doorgangen en tevens de ‘bouwput’ waarin het nieuwe station wordt gebouwd. Om de wagen heerst de chaos van opgewonden verkeersdeelnemers die niet verder kunnen en zich verdringen voor de overweg.

CN2014kapelstraat02

Dan wordt het nieuwe station zichtbaar doordat het wordt opgehesen uit de bouwput. De spoorbomen gaan overal open en onder het station komen de doorgangen vrij. De verkeersdeelnemers kunnen zich nu vrij en rustig alle kanten op bewegen. In de vormgeving komen verschillende karakteristieke beeldelementen van het huidige station en omgeving terug”.


Ontwerp Info

Titel:

Station Eindhoven, zeer fraaie schepping

Groep: Heeze Kapelstraat
Ontwerper(s): Henk Kemperman


Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]