Mooi corso, hoger niveau dan 2011

27 aug 2012 / JMB-GNR

"gelukkig hebben we mensen met verstand ervan in de jury zitten"

Mooi corso

1. Nameless: De wagen is precies zo geworden als ik in gedachten had met het ontwerpen, dus ik was ’s ochtends vroeg al een tevreden mens. Ik wist dat het een stijl was die wel/niet aan kan slaan bij de jury, maar we hebben het voordeel van de twijfel gekregen. (alhoewel de voorzitter het liever anders zag, gelukkig hebben we mensen met verstand ervan in de jury zitten )

2. Stark Wark: Goede concurrent, zat strak in de kleuren. Ik vond de beweging net te summier om indruk te maken, jammer dat het 3e paard niet in het vooraanzicht zat. Maar een wagen met de kwaliteiten die we van deze groep gewend zijn.

3. Twee Nijenhuizen: Grote verrassing in de uitslag. Maar was voor mij sowieso een top 5 wagen; helder ontwerp, superstrak in de bloemen en goede combinatie met de nuttige figuratie.
4. Venomenaal: Erg goed afgewerkte wagen met zeer veel oog voor detail. Ik miste een beetje een vooraanzicht en de combi van de verschillende verhalen en de muziek was soms een beetje verwarrend. Maar je bleef kijken naar de vele details.

5. Fatal Attraction: Ik had er veel verwachtingen van en ik moet zeggen dat ik het gewoon een top3 wagen vond. Helder ontwerp met goede uitwerking, met als topper Dopey die er los achteraan kwam. Misschien iets teveel wit in de gezichten in combinatie met de baarden, maar zou zo snel ook geen veel mooiere oplossing weten.

6. ’t Jakan: Chakan Curzu II, maar beduidend mindere uitvoering qua anatomie. Ook het brandje achterop had ik wat meer van verwacht. Overigens was de ‘bosbrand’ met de figuratie wel erg goed bedacht!

7. De Vereniging: De wagens worden de laatste jaren steeds ietsje minder, en de leuke dansjes lijken ook niet oneindig. Figuratie was overigens wel goed en strak uitgevoerd en voor het publiek leuk. Ik hoop volgend jaar op figuratie die gewoon doorlopen want het is nogal waanzin dat een optocht opgehouden wordt door een showtje, terwijl de wagen ervoor aan de horizon verdwijnt.

8. Klein Cuba: Leuke wagen voor deze groep. Origineel onderwerp met nog originelere figuratie, jammer dat de lompe vierkante vliegtuigtrap het hele vooraanzicht van deze wagen verpestte.

9. Excellent: Een groep die weer een beetje op de weg terug is, leuke publiekswagen. De band had wel een beetje erg de overhand ten op zichte van de wagen, dat nam de aandacht van de onderzijde wel een beetje weg. Jammer dat de dynamiek van de tekening met de stad niet in de wagen terugkwam.

10. Fulnaho: Prima wagen voor deze groep, een keer deze vormgeving uitproberen hoort er gewoon bij. Er zaten wel wat schoonheidsfoutjes in de kleuren en de anatomie maar ik denk dat ze de goede kant op gaan.

11. Rataplan: Ik vond de grootte en de uitwerking van de wagen een vooruitgang ten op zichte van eerdere jaren. De regen en de wolken kwamen er net niet lekker uit. Prachtige details met de grote indianen maskers. Door het ontbreken van contourlijnen in de dans werd in het vooraanzicht de schuine compositie van de spiraal een nadeel, het werd een witte wand.

12. Tin Tin: Denk dat iedereen het wel eens was hiermee. Ik denk dat Tin Tin veel beter kunnen indien ze de ontwerpen niet meer van een 25 jaar oude tekentafel halen.

Over het algemeen vond ik het niveau wat hoger dan vorig jaar, bijna elke groep heeft wel een stapje vooruit gedaan. Volgend jaar nog beter dan?
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]