Column: Nachtmerrie

Foto: Twitter @WouterDielissen
10 sep 2014 /

"Vanuit alle "hoeken en gaten" komt er hulp. Zeilen, verlichting, materiaal wordt dezelfde avond nog geleverd"

Zaterdagochtend 6 september jl. volop bedrijvigheid in de corsotent. Nog een week te gaan totdat het corso weer door de Valkenswaardse straten trekt. Een bouwer, genaamd “Wortel” komt de tent in gestormd. “De tent van Crescendo staat in brand!” Een doodse stilte valt. Wortel dit is een geintje of niet? De blik in zijn ogen laat duidelijk zien dat dit serieus is. De voorzitter aarzelt geen moment en springt op zijn fiets. Al snel komen de eerste foto’s via WhatsApp binnen. Zwarte rook uit het dak, bovenste zeil volledig weggebrand, een zwart geblakerde wagen als troosteloos middelpunt. Ongeloof.

Als (corso)bouwer is dit het ergste wat je kunt overkomen. Al helemaal met de haven in zicht. Nog een kleine week te gaan en dan gebeurd dit. Dit verzin je niet, dit gun je geen bouwer en geen buurtschap. Zeg maar gerust een nachtmerrie van elke bouwer. Je ziet voor je huilende bouwers buiten de tent, je voelt hun machteloosheid, de teleurstelling en de verslagenheid. Maanden lang werk in enkele minuten hevig verwoest. Het eerste wat in je op komt, dit is einde van corso 2014. Vaak heb je het gevoel dat gaat ons niet gebeuren, maar nu komt het wel heel dichtbij. Zelf schakel je over op extra maatregelen om niet hetzelfde te overkomen. Garantie nul.
nachtmerrie_column_2
Al snel komt zaterdagmiddag een lichtpuntje. De schade is flink, maar te overzien. De constructie en het laswerk is licht aangetast, maar staat nog overeind. Groen licht vanuit de gemeente dat Crescendo de draad weer mag oppakken. En dan komt het moment dat Crescendo en ook zeker de corsowereld de rug recht en tot actie over gaat. Vanuit alle “hoeken en gaten” komt er hulp. Zeilen, verlichting, materiaal wordt dezelfde avond nog geleverd en rond middernacht is de tent weer dicht gelegd. Crescendo kan weer vooruit kijken. Het is fantastisch om te zien waar we met zijn alle toe in staat zijn. Hulp vanuit andere buurtschappen zelfs hulp vanuit Heeze en Zundert. Daar zit onze kracht, samen sta je sterk, samen maak je corso. Zonder Crescendo heb je geen optocht. 14 wagens moeten er door Valkenswaard trekken! En zoals het er nu uit ziet gaat dat varkentje gewassen worden en zullen we met Crescendo een (hopelijk) mooi corso beleven.

Laat bovenstaande een waarschuwing zijn voor alle bouwers in Nederland. Je kunt niet genoeg maatregelen nemen om een brand te voorkomen. Het voorval bij Crescendo laat zien dat een ongeluk echt in een klein hoekje zit. Wees gewaarschuwd.
nachtmerrie_column_3
Graag tot zondag in Valkenswaard en graag een extra applaus voor onze vrienden van Crescendo. Zij die het onmogelijke, mogelijk hebben gemaakt.
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]