Column: Op schema?

30 jul 2014 /

"Lekker als je zo’n vraag eind april, na een paar bouwavonden, al krijgt"

In het voorjaar werden in Nederland al de eerste lassen gelegd voor de nieuwe corsocreaties van 2014. In april/mei gingen de eerste tenten de lucht in. Vele buurtschappen hebben er dus al maanden werk op zitten. Het eerste grote corso vindt alweer op vrijdag 15 augustus in Sint Jansklooster plaats.

Gedurende zo’n bouwperiode krijg ik van familie, vrienden, collega’s, bekenden, geïnteresseerden en niet-geïnteresseerden vaak dezelfde vraag voorgeschoteld: “Lig je op schema?”. Lekker als je zo’n vraag eind april, na een paar bouwavonden, al krijgt. Net begonnen, nog in de modus van rustig aan bouwen, nog geen stress en dan zo’n vraag voor je kiezen.

De vraag “Lig je op schema?” neemt sterk toe naar mate het corso waar je voor bezig bent dichterbij komt. Ik heb mijn grote vriend Wikipedia nog maar eens geraadpleegd wat de algemene definitie is van een “schema”: Een schema is in het algemeen een specifiek, goed gedocumenteerd, en consistent plan. Kijk ik naar mijn buurtschap dan hebben we natuurlijk een ontwerp, een 3D tekening, en ja er worden zeker plannen gemaakt. Maar dan toch echt wel op hoofdlijnen. Het moet tenslotte wel leuk blijven. En consistent is het ook zeker niet altijd. Volgens mij past menig buurtschap gedurende de bouwperiode het ontwerp/wagen aan. Dingetje erbij, onderdeeltje weg. Dus de vlieger, goed gedocumenteerd en consistent plan gaat in veel gevallen niet op. Mochten er buurtschappen zijn die dit wel tot in de puntjes hebben verzorgd, dan kijk ik graag eens over de schouder mee. Je kunt tenslotte altijd van een ander leren.

Maar ja, dan nog de vraag “Lig je op schema?” Je kunt je afvragen waarom deze vraag zo vaak wordt gesteld? Slaapt de vragensteller beter als ik “Ja” op deze vraag antwoord? En als ik “Nee” zeg, komt men dan spontaan een handje helpen om daarmee toch weer “op schema” te komen? Natuurlijk positief dat er enige vorm van interesse wordt getoond, maar bij deze vraag kunnen ze van mij een redelijk ontwijkend antwoord verwachten. Meer in de trend van: “Het gaat wel lekker” of “het is vakantie hè” of “we hebben nog genoeg te doen”. Uiteraard ook nietszeggende antwoorden, maar vaak afdoende om de vraag beantwoord te krijgen.

Daarnaast kun je je afvragen hoe zinvol de vraag “Lig je op schema?” is. Ik kan mij niet herinneren dat een wagen (bloementekort uitgezonderd) niet is afgekomen. Dit geldt zowel voor de buurtschappen die zonder of met “schema” werken.

De komende weken wordt er in veel tenten/schuren hard gewerkt aan een corsowagen. Ik ben daarom wel benieuwd hoe het met andere buurtschappen gaat. Liggen jullie op schema?
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]