Special: Review 2015: Wie daagt Fatal uit in 2016?

Foto: Josette Veltman-de Greef (Flickr)
02 sep 2015 /

De laatste zaterdag in Augustus, al jaren de belangrijkste dag in mijn kalenderjaar. Dit keer een jaargang waarbij er van tevoren al een paar signalen waren dat het wel ’s een verrassend corso kon gaan worden. Een paar goede outsiders voor de top, een social media spektakel en nieuwe samenwerkingen.

Een rondje over het opstelterrein deed al het één en ander vermoeden van wat ons te verwachten stond. Waar de top het een beetje liet afweten werd dit juist weer goedgemaakt door betere ontwerpen en creaties bij de groepen die de laatste jaren de onderste regionen in de uitslag bevolkten. Een uitslag die dit jaar door velen als een grote verrassing werd gezien. Niet de winnaar maar vooral enkele uitschieters naar boven en onderen in de middenmoot zorgden voor gefronste wenkbrauwen tijdens de bekendmaking van de cijfertjes.

Hieronder de bevindingen van de nummer 1 tot en met de nummer 13, met tussen haakjes mijn eigen uitslag.

1. Fatal Attraction – De Grote Migratie (1)
Een grootse wagen waar de Fatals zich bijna op verkeken hadden maar door hard werken toch in volle glorie op straat verscheen. Ondanks dat er best wat anatomische foutjes zaten in de lichamen enkele beesten was het vooral het chaotische totaalbeeld dat overtuigde. Persoonlijk vond ik de overgang van bebloemde voorwagens naar het meer alternatieve achterste onderstel nogal abrupt maar de rots van boomschors stukjes verstoorden het uiteindelijke beeld niet. Verder gewoon de overduidelijke winnaar wat ook in het puntenverschil met de nummer 2 duidelijk te zien was.
tn_2015
2. Twee Nijenhuizen – Stadsgezicht (4)
Na de teleurstelling vorig jaar dit keer de grote verrassing van het corso. Wat mij betreft een terechte topnotering met een duidelijk helder beeld dat goed in de vorm zat. Kleuren hier en daar wat flets waardoor vooral in het gezicht wat vorm verloren ging. Verstandige keuze om de huisjes niet helemaal naar beneden door te trekken zoals op de tekening maar in plaats daarvan de grote knipwerken als opvulling te gebruiken. Enige smetje dat het idee niet bijzonder origineel is na de ‘Atlas 2.0’ in Zundert afgelopen jaar.

3. Venomenaal – Omsingeld (2)
Een spektakel voorspeld en dat was het uiteindelijk ook in de straten van Vollenhove. Waar van tevoren nog de vraag gesteld was of er zoveel figuranten nodig waren denk ik dat de grote massa het beeld wel ten goede kwam. De wagen was groots en fraai vormgegeven, erg strak en goed ingekleurd. Er miste alleen wat spanning tussen de figuranten en de wagen zelf, de interactie bleef een beetje indirect door de afstand er tussen. Mooie top 3 notering weer voor deze groep. Kleine tip; maak de wagen een halve meter smaller, daar wordt je wagen niet slechter van en dat biedt zowel de bestuurder, wagen begeleider als het publiek meer kijkplezier.

4. De Vereniging – United Ducks (5)
Ze hadden in de afgelopen weken via social media al het een en ander aangekondigd en dat kwam helemaal tot uiting in de optocht. Enthousiaste cheerleaders, bonkige footballers, dreunende muziek en een geweldige slideshow op het grote LED-scherm achterop. Jammer dat de footballers op de wagen niet de uitstraling hadden zoals op de tekening en de maquette, poppen stonden iets te los van elkaar. Goede uitvoering van een totaalconcept inclusief de battles tegen de andere collega groepen.

5. Rataplan – Juttertje (3)
Al vanaf het eerste moment een grote fan van dit ontwerp. Helder beeld dat met de beweging en figuratie helemaal tot leven kwam. Waar ik in eerste instantie een beetje op keek van de alternatieve zand-ondergrond stoorde het, naar mate ik de wagen vaker zag, steeds minder. Met een iets warmere inkleuring en minder beschadigingen door hangende onderdelen had deze wagen denk ik nog hoger kunnen eindigen.

6. Stark Wark – Schipbreuk (7)
Ook een concept dat me aansprak bij de presentatie door het gebruik van losse ‘drijvende’ onderdelen. Jammer dat er uiteindelijk gekozen werd door 3 grotere onderdelen waardoor er iets van het ‘drijvende’ aspect verloren ging. Hoe wel het beeld in vooraanzicht aansprak deden de afwerking en de uitwerking van de gezichten in bloemen teveel afbreuk aan de wagen zelf. De vele mooie details aan kleding, koffers en tonnen werden teniet gedaan door matige afwerking van de hoofden van de poppen.

7. Nameless – Meesterwerk (8)
Een wagen die me met twee gedachtes achterliet in het voorbij rijden; enerzijds geweldige knipwerken in de schilderijen en het losse doek aan de achterzijde, anderzijds een grote witte constructie en onderzijde die teveel de aandacht trok. Het concept van de zaklamp van de politieagent was enkel te zien op de voorste pop met de handen omhoog en werd vervolgens teniet gedaan door witte ‘rest’. Net zoals bij Stark Wark trokken de anatomische fouten teveel de aandacht van de prachtige schilderijen en strakke knipwerken.
tjakan_2015
8. ’t Jakan – Tournament (6)
Toen we de wagen zaterdagochtend in de polder tegenkwamen leek er al een bepaalde spanning in de compositie te missen. Ondanks de fraai vormgegeven paarden leken de ridders wat dynamiek te missen. Hierdoor werd het een erg statisch beeld en kwam de wagen wat tam over in de optocht. Wel denk ik dat de wagen qua afwerking en vormgeving een paar plekjes hoger in de uitslag had kunnen eindigen. Maar met een jury die een spektakelbak als ‘United Ducks’ hoog waardeert is het niet gek dat deze wagen lager eindigt dan gedacht.

9. Klein Cuba – Last (9)
Een simpel en helder beeld dat door deze groep redelijk goed is uitgewerkt. Vormgeving was niet top maar werd mijns inziens prima goed gemaakt door de beweging en het bijbehorende geluid. Het irritant (op een positieve manier) harde gebalk van de ezel deed ook echt aanvoelen dat hij ‘last’ had van z’n bagage. Prima creatie voor deze groep.

10. Fulnaho – Helemaal Koekoek (10)
Na vorig jaar gelukkig weer terug op de goede weg. Geen moeilijke beelden met vage omschrijvingen maar gewoon een vrolijke wagen met leuke figuratie (had hier graag 30 vogels rond zien lopen). Een onderwerp dat niet overliep van originaliteit is door de groep prima uitgewerkt. Volgend jaar weer een stapje omhoog in plaats van opzij zetten.

11. Geniaal – Spitmuis (11)
Ik ben zelf niet zo’n fan van de spitsvondige woordgrapjes als basis voor een corsowagen maar wel een ontwerp dat bij de ontwikkeling van deze groep past. Simpel helder idee dat uitgewerkt is naar de mogelijkheden van de jonge bouwers. Ook hier weer een (positief) irritant geluidseffect met de enorme claxon die deed lijken alsof de muis de ridders van ’t Jakan in wilde halen…ze gingen maar niet aan de kant!

12. Tin Tin – Parelvissers (12)
Dit keer hebben ze het zichzelf wat gemakkelijker gemaakt in tegenstelling tot afgelopen jaren. Helaas de wel meteen de laatste wagen zoals het nu lijkt voor deze groep die al sinds 1985 meedeed aan het corso. Jammerlijk afscheid met een afgebroken zeepaard tijdens het avondcorso.

13. Excellent – Frontaal (13)
Een ambitieus ontwerp toonden ze tijdens de presentatie eind Juni met ‘The Black Parade’. Iets teveel ambitie bleek later toen ze alsnog moesten overstappen op dit ontwerp met frontaal botsende auto’s. Knap dat ze dit in 6 weken toch nog hebben weten te bewerkstellen. De beperkte omvang en matige vormgeving van de auto’s zorgden ervoor dat ze terecht met de rode lantaarn het corso afsloten.

Enkele losse opmerkingen:
– Bij zowel Stark Wark als Nameless is het te prijzen dat ze de uitdaging voor menselijk anatomie aan gaan en met een betere keuze qua materialen en kleuren had dit zo maar een stuk beter kunnen uitpakken.
– Muziekkeuze van de wagens zijn niet altijd even sterk. Ik denk dat er veel meer te doen is met ondersteunende geluidseffecten. Nu had Fatal Attraction het niet nodig maar luid getrappel en gnoe-geluid had het chaotische beeld nog meer kunnen versterken.

Zo terugkijkend is de vraag of de top nu breder is geworden of dat de subtop tegenwoordig gewoon van plaats 2 tot en met plaats 8 loopt. Groepen die enkele jaren geleden nog de top 3 bepaalden staan nu aan de onderzijde van de subtop in de uitslag. Persoonlijk denk ik dat dit juist voor de toekomst perspectief biedt aangezien vooral de groepen Stark Wark, Nameless en ’t Jakan onder hun kunnen hebben gepresteerd. Zij zouden met hun kwaliteiten in combinatie met het juiste idee zo weer mee kunnen doen om de bovenste plaatsen.
rataplan_2015
De Vereniging en Rataplan hebben laten zien dat je met het juiste concept en goede uitwerking bovenin de subtop mee kan doen. En dan wordt het interessant om te zien wie komend jaar Fatal Attraction van die 3e titel op rij af kan gaan houden. Gezien de capaciteiten en kwaliteiten zijn er zeker 5 groepen die serieuze uitdagers zijn voor eremetaal in 2016.




Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl



[====]