Special: Review 2016: Een weekend Valkenswaard

13 sep 2016 /

Dit jaar voor het eerst in mijn leven het corso van Valkenswaard bezocht. Na enkele jaren het voornemen om heen te gaan dit jaar ook daadwerkelijk de tocht gemaakt.

Zaterdagmiddag rond 12 uur vertrokken vanuit Sint Jansklooster met enkele mensen van de groep Forza Flower. Aangekomen in Valkenswaard eerst een rondje langs een paar buurtschappen gemaakt.

Rondje Buurtschappen:

Eerste stop Buurtschap Stadsebergen: Zeer hartelijk ontvangen en prima uitleg gekregen over de wagen en het buurtschap. Op dat moment was de tent redelijk gevuld en waren ze al ruim over de helft met prikken. Vervolgens Buurtschap Reisvenne Oranje: Ook prima sfeer in de tent en duidelijke uitleg gekregen over de wagen. Ook al redelijk op weg met prikken.

Daarna doorgereden naar Dommeldal: Daar stonden we toch met enige verbazing in de tent te kijken. Tegen etenstijd zat de wagen nog niet half in de bloemen. Ook waren er op dat moment erg weinig mensen in de tent. Wij zijn bij ons gewend dat er 100 mensen samen aan de soep met bollen zit of enkele grote pannen macaroni. In Valkenswaard is dat schijnbaar toch anders. Daar gaan veel mensen toch naar huis om bij moeders de warme prak naar binnen te werken. Wel kregen we een uitgebreide rondleiding bij Dommeldal waar ook de maquettes van afgelopen jaren stonden opgesteld. Een zichtbaar zeer professioneel buurtschap.

Laatste stop op het marktplein bij Buurtschap Wilhelmina: Daar aangekomen zat de sfeer bij het buurtschap er al lekker in en lagen de hamburgers heerlijk te geuren op de BBQ. Al ruim driekwart van de wagen zat toen al in de bloemen. Dus ook wij richting het avondeten waar twee grote pannen met nasi en bami op ons stonden te wachten. Nog bedankt Michel het was heerlijk, al lieten de eieren wel erg lang op zich wachten.

Na het avondeten nog even een bak koffie naar binnen en de oude kleren aangeschoten. Klaar om aan de slag te gaan. Dat het een lange nacht zou worden hadden we toen nog niet op gerekend.

Aangekomen bij buurtschap Leenderweg werden we met open armen ontvangen. Na een rondje door de tent begrepen we ook waarom. Allemachtig wat moest daar nog veel gebeuren. Grote stapels kisten met bloemen stonden in de tent en een blik op de wagen toonde wel erg veel papier. De mouwen maar opgestroopt en mijzelf in de meest onmogelijke positie in de wagen gevouwen om meteen maar de lastige hoekjes te prikken. Nog voor ik de eerste 10 bloemen in mijn handen had gehad stond er een vriendelijke jongeman naast mij. Wilt u iets drinken meneer? Nou laten we eerst maar eens wat gaan doen gaf ik als antwoord. Je kunt van de Leenderweg zeggen wat je wilt maar het deel catering hadden ze prima voor elkaar. Er is ons niets tekort gekomen en het smaakte allemaal heerlijk. Een vreselijk gezellig buurtschap waar we ons prima thuis voelden.

Dat wij met ons groepje binnenkwamen gaf het buurtschap zichtbaar een oppepper en de gang zat er weer lekker in. Voor enkele mensen was onze komst helaas het sein om maar eens naar huis te gaan, een beetje jammer want vele handen maken immers licht werk.

Na een uur of 1 druppelde de tent langzaam leeg. Duwers, voorlopers, tentafbrekers en figuranten werden rond 6 uur terug verwacht en konden nog een paar uurtjes op 1 oor. Dat er op dat moment nog vele meters onbeprikt waren baarde ons wel zorgen. En onze blik ging langzaam naar de hoek van de tent waar 20 kisten koolbladeren stonden. Dat schiet vast meer op dan de Arabian Night die aan alle kanten uit elkaar valt. Na een uur of 5 ging bij ons het licht wel een beetje uit en rond half 6 kwamen de eerste mensen van de ochtend ploeg al weer binnendruppelen en was er al niet veel papier meer te zien. Dat was voor ons het teken om een laatste biertje te nemen en de snoepbak te plunderen. Om 6 uur mijzelf moe maar voldaan in de slaapzak gewurmd.

Corso dag

Op corsodagen heb je geen wekker nodig zo blijkt maar weer. Om half 9 klaarwakker. Na een bak zwarte koffie en een zware Van Nelle was ik er wel weer. Vervolgens een douche en een goed ontbijtje en om 10 uur maar weer een biertje geprobeerd, geen goed idee. Rond 1 uur maar richting parcours getrokken.

Daar een prima plekje opgezocht bij restaurant Onsz. Daar kwamen de wagens 2 keer langs en konden we heerlijk genieten van het prachtige corsoweer. Het corso liep lekker vlot tot de 3e wagen ons was gepasseerd. Daarna moest er enig geduld worden opgebracht. Ik kan niet zeggen dat het een drama was maar een lekkere vlotte rondgang was het niet.

Thema:

In de eerste plaats ben ik absoluut geen voorstander van een thema. Je beperkt er je keuzevrijheid mee en ook je creativiteit is er beperkter door. Door een thema maak je het jezelf soms ook onnodig moeilijk voor de kleuren. Er zijn thema’s die je ook een bepaalde kleurhoek in duwen waardoor je veel bloemen nodig bent van een bepaalde kleur die in een druk corsoweekend moeilijk te krijgen zijn.

In het geval van Valkenswaard waar er bewust gekozen is voor een bepaald thema mag er wel wat meer controle op zijn. Er zijn een paar wagens bij die het thema wel erg ruim nemen, zo ook de winnaar van dit corso. Naar mijn idee was het ontwerp al klaar voordat het thema bekend wordt gemaakt en er met een kleine slinger het ontwerp binnen het thema is komen te vallen. Wil je wel een thema maak dan meteen na het corso het nieuwe thema bekend en hou er dan ook strak de hand in als organisatie. Maar wees je er wel van bewust dat je een eenzijdiger corso krijgt met minder variatie dan andere corso’s.

De uitslag:

Dit jaar is er geen innovatieprijs uitgereikt, jammer maar terecht. Naar mijn idee duidt dat op stilstand binnen je corso. Je moet er als corso naar streven dat er elk jaar een wagen zo vernieuwend is dat deze prijs wel uitgereikt kan worden om zo de vooruitgang in je corso te houden.

1. Hazestraat – De Verering van de Vuurvinvis (2)
Een wagen die naar mijn idee iets te ver buiten de regels van het thema valt. Wel 1 van de best afgewerkte wagens van het corso.

2. Kerkakkers – Exodus (3)
Ook een prima afgewerkte wagen. Net als Hazestraat mij iets te ver buiten het thema. Wel mooi voor deze groep zo hoog te eindigen.

3. Oud Dommelen – Slotakkoord (5)
Een echte feestwagen. De wagen met de meeste sfeer.
Vormgeving had hier en daar wel wat minpuntjes en is ook iets te hoog geëindigd. Ook de kleurkeuze van de hoofdwagen kon mij niet echt bekoren.

stadsebergen_2016
4. Stadsebergen – De Wraak van Flappie (Publieksprijs) (1)
Mijn absolute topfavoriet. Perfect passend binnen het thema, prima vormgeving en kleurgebruik. Geweldig gevonden idee.

5. Dommeldal – Kermis in de Hel (4)
Mooie wagen met veel detail en prima afwerking. Ook binnen het thema hadden ze beter verdiend. Enig minpuntje was het kleurgebruik. Daardoor oogde het wat onoverzichtelijk en was hij misschien ook iets te vol.

Na de eerste 5 viel er wel een beetje een gat naar de middenmoot.
6. Crescendo – Zonde van de Tijd (7)
Een veel te grote witte blokkendoos kwam er op je af. Die had veel beter ingvuld kunnen worden. De achterzijde was een stuk beter. Maar stond veel te veel in contrast met de voorzijde.

7. Graafschap – Sancta Dahlia (6)
Mooie frisse wagen als hij aankwam. De grote lap stof aan de onderzijde stoorde niet maar was passend. Daardoor leek het ook echt of de wagen gedragen werd. De witte sluier aan de achterzijde had beter opgelost kunnen worden met wit gaas met hier en daar een bloem. Nu was het een grote witte spatlap.

7. Reisvenne Oranje – Het Kwade Licht (8)
Persoonlijk houd ik niet van gedeelde plaatsen. Laat de jury dan stemmen en geef 1 wagen een bonuspunt of zo. Een mislukte jurywagen.
De schitterende knipwerken samen met het draaien van licht naar donker stond in groot contrast met het slecht afgewerkte middenstuk. Er is te veel aandacht naar de belangrijke onderdelen gegaan. Door waarschijnlijk gebrek aan bloemen was het middenstuk niet af. Maar daardoor sloeg het de plank behoorlijk mis op de afwerking.

Na deze wagen viel er ook weer een gat richting de onderste wagens.
9. Wilhelmina – Fantoom (9)
Absoluut niet mijn ding. Was met iets meer kleur aantrekkelijker geworden zonder het effect van donker en licht te verliezen.
Het leek een grote rots bloemen met uitsteeksels die nodig was om de techniek in weg te werken.
leenderweg_2016
10. Leenderweg – Bezeten (12)
Vreselijk blij dat hij toch nog behoorlijk in de bloemen is gekomen. Had ik niet verwacht toen we binnenkwamen.
De vormgeving liet wel wat te wensen over, er zat geen duidelijke structuur in de wagen. De beide gezichten waren matig en het kleurgebruik dramatisch.
Een vreselijk gezellig buurtschap waar wij ons prima hebben vermaakt. Als ik volgend jaar weer naar Valkenswaard ga kom ik zeker weer een paar bloempjes mee prikken.

11. Oruva – Zieltjesjacht (10)
Zonder figuratie was er niks van deze wagen te begrijpen. De wagen miste uitstraling wat de figuratie goedmaakte. Kleurgebruik ook erg matig.

11. Kompas – Hersenspinsels (11)
Zeer matige wagen. Kwam totaal niet over in de optocht.

13. Dommelkant – Helpende Handen (14)
Jeroen Bosch zat er in maar daar was ook alles mee gezegd. Ik had hem op de laatste plaats gezet.

14. Borkel & Schaft – Kwakzalverij (13)
Had een plekje hoger verdiend maar meer ook niet. Jaren ’80 kleurgebruik.

Al met al een prima corso gezien. En om eerlijk te zijn had ik er minder van verwacht en is het mij behoorlijk meegevallen. Een corso om trots op te zijn als organisatie en bouwers, het ziet er allemaal zeer professioneel uit.

En je wilt het niet maar je gaat dingen toch met elkaar vergelijken. Wat mij heel erg opviel bij de meeste buurtschappen is dat de meeste fanatieke bouwers tussen de 35 en 55 jaar zijn; bij ons in St. Jansklooster ligt dat tussen de 16 en 35 jaar.

Misschien wel een puntje om aan te werken binnen Valkenswaard. Om de toekomst van je corso te waarborgen zal je toch meer jonge mensen naar de tent moeten zien te krijgen. En ik begrijp dat er in Valkenswaard meer is dan alleen corso. Een groot verschil met ons is dat in Valkenswaard 1 op de 10 inwoners zich inzet voor het corso; bijij ons zijn dat er 9 van de 10.

Een ander puntje is de bloemen. In een weekend met 3 grote corso’s en 2 kleinere is de rek er uit voor wat betreft de bloemen. Veel dahliaplanten hebben hun hoogtepunt gehad en zeker met de groei van Lichtenvoorde is de vraag naar bloemen misschien nog wel groter dan het weekend ervoor. Het aanbod wordt echter steeds kleiner. Ik begrijp dat het voor sommigen onbespreekbaar is maar dit gaat niet zo lang meer goed.

Er is wel een oplossing: 1 van de grote corso’s een week later houden of er moeten meer creatievere manieren gevonden worden met gebruik van alternatief.
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]