Special: Spaanse bondgenoten: Batalla de Flores

21 mei 2014 /

De lezers die de Facebook pagina van CorsoNetwerk volgen is het waarschijnlijk al wel opgevallen; de vele ‘likes’ en reacties op de berichten van het Spaanse corso Batalla de Flores. Dus gingen we op zoektocht naar de achtergronden van dit corso en de mens achter al deze ‘likes’.

Waar, wanneer en meer achtergronden

batalle_20_30Batalla de Flores is een jaarlijks bloemencorso in de Spaanse kustplaats Laredo van ongeveer 12.000 inwoners vlakbij Bilbao. Het wordt al sinds 1908 elke laatste vrijdag in Augustus gehouden en is het grootste evenement van Laredo. Het toeristisch seizoen wordt symbolisch afgesloten met de optocht.

Net als de meeste corso’s in Nederland worden de wagens bedekt met bloemen, voornamelijk dahlia’s, anjers en chrysanten (voor de kleuren blauw en groen). Deze bloemen worden door de groepen zelf geteeld en onderhouden. Ook de opbouw van de wagen verschilt niet veel want ook hier bestaat de constructie en vormgeving hoofdzakelijk uit ijzer, hout en piepschuim.

De eerste editie van Batalla de Flores werd gehouden op vissersboten in de baai van Laredo. Het jaar erna verhuisde de optocht naar de straten van het vissersstadje. De wagens van Batalla de Flores waren in het begin simpele gedecoreerde objecten op platte wagen die door ezels of paarden voortgetrokken werden. Na de Tweede Wereldoorlog werd de optocht wat minder carnavalesque en werd er meer aandacht besteed aan de ontwerpen en afwerking. Door deze ontwikkeling werden de wagens ook grootser en complexer waardoor het aantal creaties van ruim 40 terugliep naar rond de 15.

In de jaren ’70 werd synthetisch kurk en gips geïntroduceerd waardoor er nog complexere vormen mogelijk waren. Sinds het begin van deze eeuw is besloten de groepen maximum afmetingen voor hun creatie mee te geven. De wagens mogen maximaal 8,5m lang, 7m hoog en 5m breed zijn.
batalle_1991
Het was niet moeilijk de persoon achter de Facebook account van Batalla de Flores te vinden. Een simpel berichtje met de vraag of wat vragen beantwoord konden worden werd enthousiast ontvangen.

Interview

We hebben het hier over Santi Fernández, de 34-jarige voorzitter en bouwer van de groep ‘El Cantu’ in Laredo. Een groep die sinds 2009 bouwt en waar Santi dit jaar verantwoordelijk is voor de bloemen en de constructie. De groepen bestaan niet uit buurtschappen of dorpen maar gewoon uit vriendengroepen. Net als vele groepen in Nederland beginnen ze met bouwen in de maanden Maart/April met een vast groepje van 10-15 man. Tijdens de zomer komen steeds meer mensen helpen tot wel 100 mensen in de laatste week voor de optocht. De groep verwerkt meestal zo rond de 130.000 bloemen op hun creaties. Hieronder hun creatie van afgelopen jaar ‘Nuestros 15 minutos de gloria’ (onze 15 minutes of Fame).
batalle_el_cantu_2013

Waar komt de interesse voor Nederlandse corso’s vandaan?

Ik beheer een blog (batalladeflores.net) met nieuwtjes en informatie over de optocht in Laredo en vergelijkbare optochten. In 2009 ontving ik een email uit Nederland met informatie over de corso’s in Tiel en Zundert. Tot die tijd dacht ik altijd dat we vrij uniek waren in de wereld van bloemencorso’s, ik was zeer onder de indruk.

Het jaar erna heb ik een trip naar Zundert gepland om het bloemencorso daar beter te leren kennen. Sindsdien probeer ik elk jaar het corso te bezoeken als het niet in hetzelfde weekend als de Batalla de Flores valt. Afgelopen jaar ben ik bijvoorbeeld alleen bij de maquettefeesten geweest wat ook erg veel indruk maakte. Voor komend jaar staat de trip naar Zundert alweer gepland!

Welke corso’s ken je nog meer buiten Zundert?

Alleen het corso in Zundert heb ik tot nu toe live gezien. Ik probeer via internet wel op de hoogte te blijven van alle corso’s in Nederland en de rest van de wereld.

Zijn er veel verschillen met Batalla de Flores?

De grootste verschillen zitten vooral in de type ontwerpen en de technieken die gebruikt worden. Waar ik vooral van onder de indruk ben is de goede organisatie en de betrokkenheid van iedereen tijdens het evenement. Wat me opviel was dat de avond vóór het corso de straten van Zundert helemaal leeg en stil waren, echt iedereen was aan het helpen bij de wagens.
batalle_2012

Hoeveel bezoekers trekt Batalla de Flores?

Het exacte aantal mensen is erg lastig te bepalen aangezien het een gratis evenement is en er dus geen telling is. Het geschatte aantal toeristen in Laredo tijdens het feestelijke weekend van de optocht ligt meestal boven de 200.000.

Waarom moeten wij, corso-liefhebbers, de feestweek in Laredo een keer meemaken?

De feestweek met Batalla de Flores is veruit de belangrijkste week in Laredo. De avond voor de optocht lopen duizenden toeristen langs de wagens en groepen om de laatste loodjes te aanschouwen.
De optochtdag begint altijd met een waanzinnige sfeer in alle straten van Laredo. Om half zes ’s avonds begint de optocht welke ongeveer 2 tot 3 uur duurt. Na de optocht gaat het feest volop verder in de straten tot het grote moment om middernacht.
batalle_feest
Iedereen gaat dan naar het grote strand van Laredo (één van de mooiste stranden van Spanje) om een grootse vuurwerkshow te aanschouwen. Na het vuurwerkspektakel begint de muziek, feesten in barretjes en café’s en in de straten tot vroeg in de ochtend. De volgende dag staan de wagens open tentoongesteld voor publiek en is de sfeer, net als het hele weekend, geweldig.

Voor corso-liefhebbers die graag een keer Laredo willen bezoeken is de beste manier om het hele feest mee te maken door te helpen bij 1 van de groepen. Dan krijg je echt de sfeer mee.

Ten Slotte

En om af te sluiten hieronder een prachtige timelapse video van de laatste loodjes aan de winnende creatie van afgelopen jaar.

Verder grote dank aan Santi voor alle informatie, input en antwoorden over Batalla de Flores. Een corso zoals wij dat allemaal kennen maar mèt een strandfeest!

Links en Bronnen

Blog van Santi Fernández
Facebook Batalla de Flores Blog
Batalla de Flores Wikipedia (Spaans naar Nederlandse vertaling)

English Version

Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]