Column: Strak in de Riege

19 jul 2019 /

Bij Teeuws is de zomer-bouw-stop een feit. De schuur is opgeruimd en de grote deuren zijn gesloten. Het werken aan de figuratie gaat ondertussen gewoon door, er moet tenslotte nog een hele takenlijst worden afgevinkt.

De figuranten van Zwarte Magie komen straks met indrukwekkende maskers, inheemse kleding en occulte accessoires voor de dag! Fantastisch om te zien hoe alles wordt uitgedacht en gemaakt van materialen die men voorhanden heeft. Niets wordt kant en klaar gekocht. Natuurlijk gaat het brainstormen en passen van de proefmodellen gepaard met een hoop plezier. En is dat niet eigenlijk een eerste prioriteit binnen een corsogroep? Samen plezier hebben, samen bouwen om er uiteindelijk met alle corsogroepen samen een fantastisch Bloemencorso van te maken. En dat al voor de 90ste keer.

De maquette presentatie zit erop, de optocht volgorde is bekend. Zoals bij elke belevenis in het leven zijn de meningen over de beste startplaats verdeeld. Vroeger was het zo  dat de winnaars van het jaar ervoor voorop mocht lopen in het Bloemencorso. Na een aantal jaren resulteerde dat in een soms nogal voorspelbare volgorde, de grootste corsogroepen steevast aan kop. Daarom werden er nieuwe afspraken met elkaar gemaakt. Iedere corsogroep mag zijn voorkeur uitspreken op welke plaats in de optocht zij willen lopen. Voorop loopt nu standaard het Schuttersgilde St. Swibertus uit Lichtenvoorde, steevast gevolgd door de Corso Kids.

Op de zaterdagochtend voor de maquette presentatie krijgen alle ontwerpers tien minuten de tijd om hun ontwerp te presenteren aan Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. De voorzitter zet er tegenwoordig een eierwekker naast, het enthousiasme van de ontwerper is namelijk erg aanstekelijk. Voor je het weet ben je een half uur aan het praten over van alles en nog wat! Vanaf 12.00 uur mag het publiek komen kijken naar alle schaalmodellen van de wagens en hun eventuele vragen voorleggen aan de ontwerpers. Voor mij was het ook de eerste keer dat ik mijn foto’s ingelijst en wel aan echte mensen liet zien (los van mijn bezoekers op sociale media). Het was nog even flink brainstormen hoe en waaraan ik de foto’s zou gaan ophangen! Uiteindelijk heb ik twee rechthoekige metalen transportkarren van mijn werk geleend. Perfect! Aan alle vier de zijden had ik een foto bevestigd, voorzien van fragmenten uit de columns over dit project. Op tafel had ik een gastenboekje neergelegd waar enkele bezoekers iets hebben geschreven, zelfs een kattebelletje uit Ierland!

Op de zondagmorgen voor de maquette presentatie komt de commissie wederom bijeen, deze keer om de optocht volgorde te bepalen. Dit gebeurt aan de hand van wat je een soort spelbord zou kunnen noemen, en een stapel rechthoekige ‘speelkaarten’. Iedere kaart stelt een corsogroep of muziekkorps voor. Zoals gezegd lopen het Schuttersgilde en de Corso Kids vooraan, dus die kaarten kunnen meteen op het bord worden neergelegd. De corsogroepen worden in eerste instantie op wensvolgorde neergelegd. Vervolgens gaat de commissie kijken hoe dit uitpakt met betrekking tot kleur, grootte, thema, figuratie en muziekkeuze. Een corsowagen met flink wat figuranten erbij die een stukje straattheater opvoeren, kun je natuurlijk niet achter een groot muziekkorps laten lopen… Het moet uiteindelijk een afwisselende optocht worden, aantrekkelijk voor het publiek om naar te kijken. Zondagmiddag om 16.00 uur was het eindelijk zover, de bekendmaking van de volgorde. De grote zaal boven restaurant de Leeuw barstte zowat uit zijn voegen! Radio, televisie en Klomptgoed, aan belangstelling geen gebrek.

Corsogroep Teeuws dus voorop (nee, ruilen onderling is niet toegestaan). Zoals bij alles in het leven heeft dit zowel voor-, als nadelen volgens de groep zelf. Vooraan lopen betekent vol lof onthaald worden door een enthousiast nieuwsgierig publiek dat zin heeft in het bloemencorso! Wel belangrijk om meteen een verpletterende indruk te maken, aangezien er nog vele prachtige wagens zullen volgen. Loop je achteraan, dan is het publiek met een beetje pech zijn opperste concentratie al verloren, of hebben mensen de keuze voor hun favoriet inmiddels al gemaakt. Nee, vooraan in het bloemencorso lopen is zo gek nog niet. Alhoewel? Het betekent daarentegen ook dat je als eerste het juryterrein moet verlaten voor de opstelling. Daarna is het wachten tot alle anderen zich hebben aangesloten, ook voor de figuranten die hun plek al hebben ingenomen. Sommigen meters hoog bovenop de corsowagen! En dan maar hopen dat het een aangename temperatuur is. Niet te warm, niet te koud, geen harde wind en ook graag droog.



Het is zover! Alle columns van het project ‘Van Ontwerp tot Optocht’ zijn gebundeld in een boek. Lees alles over het Bloemencorso Lichtenvoorde en Corsogroep Teeuws. Inclusief niet eerder gepubliceerde verhalen en ruim 55 foto’s. Het boek is te koop via info@klomptgoed.nl




Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl



[====]