Special: Techniek 2013 Uitgelicht

06 okt 2013 /

Techniek begint een steeds grotere rol te spelen in de ontwerpen van corsowagens. Het lijkt de laatste jaren alsof je zonder een ’trucje’ niet meer meetelt. De wagenbouwgroepen en buurtschappen zoeken steeds vaker de grenzen op om het publiek te verbluffen met technieken. In deze special een serie filmpjes waarin de technieken getest en gebouwd worden.

play

Veldstraat bouwde dit jaar een Escher illusie en wilde het onmogelijke mogelijk maken. Het idee was om de figuranten in alle richtingen de trappen van het ontwerp ‘Betrapt’ te laten bestijgen, dus ook op hun zij en ondersteboven. Middels harnassen en kabelconstructies kregen zij het voor elkaar dat de figurante ook echt de gewenste illusie versterkten. Hiernaast een filmpje die tijdens de optocht van binnenuit is gefilmd. Hier is te zien hoe de figuranten van buiten naar binnen komen en los- en weer aangekoppeld worden.

play

Groep Rensing uit Lichtenvoorde staat al jaren bekend om hun computer aangestuurde beweging waarvan de wagen King Kong een echt hoogtepunt was. Dit jaar ging zij met hun creatie ‘Zeeslag’ de uitdaging aan om alle zeepaardjes door middel van elektro motoren aan te sturen. Hiernaast een filmpje van het testen van deze bewegingen in de loop van het bouwjaar.

play

Buurtschap Klein Zundert bouwde dit jaar de creatie ‘Monsters’ waarbij ze als uitdaging hadden met dahlia’s een bewegende lichtbundel die de slaapkamer binnen schijnt te maken. Door middel van 2000 mechaniekjes ‘verkleurde’ de wagen bij het opengaan van de slaapkamerdeur van donkerpaars naar lichtgeel. In het filmpje hiernaast wordt het principe en de uitwerking van de verkleuring uitgebreid uitgelegd.

play

Met 3 eerste prijzen in 4 jaar mag buurtschap Laer Akkermolen toch wel de ‘master’ van de beweging en transformatie genoemd worden. Zo pakten zij ook dit jaar uit met hun creatie ‘Gekkengoud’. Door middel van veel beweging transformeerde de wagen van een statisch geheel in een dynamische creatie waar je niet wist waar moest kijken om alles te kunnen zien. In het filmpje zijn wat tests te zien van deze bewegingen die een mooi kijkje in de keuken van dit buurtschap geven. Zie voor meer video’s van de beweging van Gekkengoud het YouTube kanaal van Simon Adriaensen »

play

Ook bij de BrabantseDag is beweging en techniek een vast onderdeel bij veel creaties. De winnende groep van 2013, de Rooie Hoek, ging dit jaar nog weer net een stapje verder. Hun creatie ‘Marktplaats.nl’ transformeerde door middel van led schermen van een middeleeuwse markt in een enorm computerscherm. Met een ingenieus systeem draaiden de markt afkappingen waardoor de ledschermen het aanblik vulden. In het filmpje zijn de eerste tests te zien waarbij geoefend wordt het het draaien.

play

Corsogroep Olympia pakte dit jaar anders uit dan andere jaren met een zeer dynamisch ontwerp die qua vormgeving was geïnspireerd op de SteamPunk stroming. Het hun creatie ‘Steamhunt’ maakten zij tijdens het Theatercorso de straten onveilig. Vooral de beweging van de kop van het ‘beest’ met opengesperde bek maakte indruk. In het filmpje zitten een paar beelden die de constructie achter deze ‘vogel’ laat zien.

play

Wagenbouwgroep Nameless uit Vollenhove beeldde dit jaar de sledehondenrace in Alaska, de Iditarod, uit. Het bovenste deel van de wagen bestond uit een abstracte weergave van het Noorderlicht (Aurora Borealis) die zowel bewoog als van kleur verschoot tijdens de avondrondgang. Alle 50 noorderlicht staven werden door middel van ruim 200 katrollen en een elektromotor aangedreven zodat ze in een soepele golfbeweging het schijnsel uitbeeldde. Tijdens de avondrondgang kwam hier de aangebrachte ledverlichting bij die het geheel tot een dynamische lichtshow maakte. In het filmpje is zowel de opbouw, het testen en het resultaat van deze constructie te zien.

play

De winnaar van het corso in Lichtenvoorde van dit jaar blonk ook uit in een stukje sterke beweging. De motor en bestuurder van de creatie ‘Blik op de Weg’ stuurde en hing mee in de bochten terwijl ze het parcours bereden. In het filmpje is de test te zien die ze enkele dagen voor het corso buiten de tent uitvoerden.

Heeft u nog mooie toevoegingen aan dit lijstje, laat het weten via info@corsonetwerk.nl, Twitter of Facebook.
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]