Thema 2015: ‘Te Mooi om Weg te Gooien’

01 nov 2014 /

Vanmiddag in de Hofnar te Valkenswaard werd het thema voor komend corsojaar onthuld. Een hedendaags thema, een duurzaam thema en een thema met een randvoorwaarde. Het thema voor 2015 is ‘Te Mooi om Weg te Gooien’.

Tijdens de koffie vooraf waren in de foyer van de Hofnar al diverse attributen te vinden. Enkele bruine kliko’s, wat lege jerrycans en een tafel met een lijmpistool dat alvast stond op te warmen.

De presentatie van het thema werd leuk aangekleed met subtiele hints en performances die van ‘niets iets’ zouden gaan maken. Allereerst kwam kunstenaar/designer Theo Laurijsen het podium op met zijn dozen vol met bewaarde spulletjes om te laten zien dat er van heel ‘niets’ misschien aan het eind van de middag toch wel ‘iets’ gemaakt kon worden.
valkenswaard_thema_2015_b
Terwijl Theo er lustig op los kluste met zijn lijmpistool en wieletjes kwam ondertussen Henk de Vuilnisman de aanwezigen vermaken met zijn ‘recycling-act’. Gewapend met een bezem, kliko’s, jerrycans en de handjes van het publiek werd er in no time met heleboel nietszeggende voorwerpen een aardig stukje muziek geproduceerd waarbij alle aanwezigen enthousiast meededen.

De hint was duidelijk dat het ging om hergebruik van voorwerpen en materialen. Hoe kunnen we nieuwe vormen laten ontstaan uit oude voorwerpen, het zogeheten ‘upcycling’. Als voorbeeld werd de kunstenaar Piet Hein Eek aangedragen die oude voorwerpen nieuwe waarde wist te geven door ze als sculptuur te recyclen.

Te Mooi om Weg te Gooien

De corsobouwers en ontwerpers worden dit jaar uitgedaagd om een creatie te maken waarbij ze oude materialen hergebruiken om tot nieuwe sculpturen te komen. Opvallende randvoorwaarde hierbij is dat de wagens voor 33% uit hergebruikte materialen zullen moeten bestaan.

Ook de aankleding rond het hele corso zal bestaan uit het hergebruiken van oude materialen. Tribunes zullen geheel in stijl van gebruikt steigerhout gemaakt worden en oude corsoshirts zullen dienst doen als vlaggetjes rond het parcours.

En terwijl onder het genot van wat drankjes het nieuwe thema uitgebreid besproken werd toonde Theo Laurijssen zijn zojuist gemaakte kunstwerkje aan de aanwezigen.




Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl



[====]