Column: Tikken is voor mietjes

05 aug 2015 /

"Laat dat lullige hamertje lekker thuis"

Het corso is dankzij het Van Gogh tableau naast het Van Gogh museum in Amsterdam al vroeg in het nieuws, een mooie media actie uit het Zundertse. De officiële opening werd door de Burgemeester van Zundert en Loco Burgemeester van Amsterdam gedaan. Symbolisch mochten zij de laatste dahlia’s op het tableau aanbrengen. Beiden kregen een hamertje in de hand gedrukt.

Sta je dan met je hamertje. Beetje onhandig. Thuis nog nooit een spijker in de muur geslagen en dan mag jij de laatste dahlia’s in ‘de muur’ tikken. Voordeel de handjes van de ambtenaren werden niet vies, de ondergrond bleek niet zo hard, dus dat spijkertje ging er wel in. Handen op elkaar, lachende gezichtjes, nog even een foto en de opening was compleet.

Nu wist ik het zeker, dat tikken is voor mietjes. Voor de volledigheid. Tikken is het naaldje/spijkertje, wat in het hart van de dahlia is gestoken, met een hamertje in het karton (of ander materiaal) slaan (“tikken”). Wat een gedoe! Altijd dat hamertje bij je hebben. Sta je dan op de 3e steiger. Hamertje ligt nog beneden, omdat je het tijdens de pauze op een tafel hebt gelegd. Paniek alom, want die naald hè die gaat zonder hamertje niet de wagen in.

Hamertje weer gevonden, het ‘tik werk’ kan weer beginnen. De bloem met de ene hand uit een krat graaien, in je andere hand dat lullige hamertje. Bloempje tegen de wagen aan en tik, tik, tik. Ik vind het nogal omslachtig. Geef mij maar ‘ouderwets’ beide duimen. Een muntstuk, leer en/of tape op beide duimen en het naaldje duw je zo in het karton, foam of kranten. Dit noemen we trouwens “prikken”; geen centje pijn, geen waar-is-mijn-hamertje-nou-moment. Daarnaast gaat dit ook veel sneller. Voordat je het hamertje hebt gepakt en drie keer op dat naaldje hebt getikt, heb ik er al 2 dahia’s inzetten. Tel uit je winst.

Het corso is in het land in aantocht. Bij deze een oproep aan alle tikkers: Laat dat lullige hamertje lekker thuis, hang hem desnoods aan de muur op als herinnering aan vroeger. Beide duimpjes intapen (niet te strak, want dan slaan ze wit uit) en lekker prikken. Tikken is voor mietjes!
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]