Uitgelicht: Corsogroep Blozen

21 jul 2016 /

Met regelmaat plaatsen we nieuwtjes over de bloemencorso’s bij onze zuiderburen Loenhout, Sint-Gillis en Blankenberge. Dit keer hebben we in de rubriek ‘Uitgelicht’ de corsogroep Blozen die zowel in Sint-Gillis als in Blankenberge deelneemt.

‘Blozen is een corsogroep waar de familie en vriendschapsband een heel grote rol speelt. Wij zijn een groep bestaande uit mensen die echt wel al jaren een hechte band hebben onderling met elkaar.’ aldus ontwerper Bram Buytaert.

Leden betalen geen lidmaatschap, bij de corsogroep staat de deur open voor iedereen die wil helpen en gedreven is. Mede door deze instelling vormen ze een vrij grote groep van een 120 leden.
blozen2
Bram verteld dat sommige groepen juist de wagen bouwen met een heel beperkte groep mensen en dan op zoek gaan naar meer helpende handen voor bloemen te steken. ‘Wij doen dit niet, iedereen is heel het jaar welkom om vrijwillig een handje te komen helpen.’

Corsogroep Blozen is ontstaan vanuit Jeugdhuis Zenith in Sint-Gillis Dendermonde. Van begin de jaren 1990 werden de wagens gebouwd mét het jeugdhuis en zijn hun eigen weg gegaan vanaf 2004. Vanaf toen is Blozen steeds meer een familiegroep geworden voor alle leeftijden.

Sinds 2012 hebben ze ook hun eigen bloemenvelden en staan dus grotendeels in voor de eigen kweek van de bloemen voor de praalwagens die wij jaarlijks bouwen. De andere weken worden bloemen geleverd aan andere bloemencorso’s in verschillende landen.
blozen1
Blozen heeft de laatste 10 jaar meer dan 12 keer de éérste plaats behaald verdeeld over de bloemencorso’s van Blankenberge en Dendermonde. De grootste creatie van Blozen was in 2014: een witte mars met 22 paarden, 260 figuranten, 40 dansers, 22 muzikanten, 12 duwers, 14 dragers, live trompet met zang en de grootste bloemenwagen ooit gebouwd in Dendermonde in het thema van wereldoorlog 2. ‘Deze creatie staat klaar om ooit overtroffen te worden, zowel door onszelf als een collega corsogroep.’ aldus Bram.

Corsogroep Blozen is een vereniging waar ze de fakkel om de zoveel jaar doorgegeven op alle vlakken. ‘Wij blijven niet stilstaan of willen niet vastroesten in een vast patroon, daarom dat vernieuwing en verjonging centraal staan in ons beleid. Vanaf volgend jaar komen er nieuwe ontwerpers voor de wagen, klaar voor een krachtige nieuwe start!’

Uitleg van Bram over de wagen voor 2016 in het thema ‘Speelgoed’:

‘Met het thema Speelgoed kan je alle kanten op, dit biedt een heel brede waaier aan ideeën. Toch hebben wij dit jaar gekozen om het bij de basis te houden en zo kozen wij voor “De speelgoedtrein”. Dit om het cliché te breken van vele corso’s en af te stappen van een wagen met dieren of mensen figuren.

De speelgoedtrein, net zoals de teddybeer en de pop, één van de meest voor de hand liggende keuzes binnen het thema speelgoed. Wij brengen de trein met een vernieuwende kleurenkeuze, special effects, een leuk muziekje, veel beweging en figuratie. Dit jaar met een wagen van 90.000 dahlia’s.

Onze wagen wordt in de week voor de corso van Blankenberge naar daar gebracht om alles in elkaar te steken, stellingen te zetten en onze bouwplaats in te richten.

Omdat wij elk jaar voor een korte periode naar Blankenberge gaan is dit telkens een soort van kamperen en op een simpele manier zoveel mogelijk bereiken. De avond na de bloemencorso, maandagavond, is alles afgebroken en opgekuist, klaar voor vertrek richting huis. Eens thuis starten wij terug voor onze eigen bloemencorso op zondag 4 september in Sint-gillis Dendermonde, amper één weekje na Blankenberge.’
blozen3

Website: www.blozen.be
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]