Special: Uniek in de wereld: Wolcorso Lievelde

12 jun 2014 /

Pinksteren is weer voorbij en dat betekent voor de bewoners van het Achterhoekse plaatsje Lievelde dat men druk bezig is met de laatste loodjes voor hun optocht. Geen dahlia’s, geen hyacinten maar ‘wol’ is het toverwoord voor het unieke Wolcorso, elk jaar het weekend ná Pinksteren.

wolcorso_logoVorig jaar rond deze tijd hadden we voor het eerst al een beetje aandacht voor dit evenement. Twee maanden geleden kwamen we in contact met het bestuur van het Wolcorso in Lievelde en dat vroeg om een uitgebreidere introductie voor de corsoliefhebbers in de rest van het land.

Het Wolcorso is het enige corso in de wereld dat als materiaalkeuze en afwerking van de wagens wol gebruikt. In totaal rijden er 30 grote en kleine wagens door de straten van Lievelde waarop in totaal zo’n 500kg aan wol zal worden verwerkt.

Hieronder een video van de optocht van 2013.

Geschiedenis

De oorsprong van het corso ligt in de jaren ’50 en werd in het leven geroepen met als doel om meer mensen naar de jaarlijkse kermis te krijgen. In 2014 zal het corso voor de 54e keer gehouden worden.

In het begin was er nog helemaal geen sprake van een Wolcorso en werden er diverse, vooral natuurlijke, materialen gebruikt als afwerking. Pas in 1970 kwam de eerste groep op het idee om wol te gebruiken. Buurtvereniging de Stegge beplakte (in stukjes van een centimeter) hun creatie ‘Spaceshuttle’ met het innovatieve, en destijds nog kostbare, materiaal. Halverwege de jaren ’80 maakte de groep De Keet veel indruk met hun ‘wol-versie’ van Neerlands beroemdste schilderij ‘De Nachtwacht’. De zeer gedetailleerde creatie was na het corso nog lang te bewonderen in ‘De Gouden Handen‘ in ’s Heerenberg (destijds een centrum voor amateurkunst in de Achterhoek).

In 1993 was er vanwege gebrek aan deelnemers en problemen met levering van wol geen corso. Na het corsoloze jaar was de kater groot en werd besloten om voortaan Wol als enige afwerking te gaan gebruiken en sindsdien is het unieke Wolcorso een feit.

Themawagens en Jeugd

De optocht bestaat uit grote wagens, themawagens en de kleine (jeugd)wagens. Dit jaar gaan de buurtverenigingen Um de Mölle, Den Esch en De Huurne en vriendengroep Tegendroads weer de strijd met elkaar aan in de categorie grote wagens.

Daarnaast verschijnen er 4 themawagens aan de start die bouwen aan een wagen binnen het thema ‘Flora en Fauna’. De klasse ‘themawagens’ is in 2008 geïntroduceerd om de wagenbouwgroepen tegemoet te komen die aangaven voornamelijk vanwege tijdgebrek geen tijd te hebben voor de bouw van een grote wagen. De themawagens zijn dan ook een mooie doorgroei mogelijkheid voor de jongeren die van de klasse ‘kleine wagens’ komen. Net als in Zundert was het NCRV programma ‘Zapp Echt Gebeurd’ ook te gast bij de jeugd van het Wolcorso. Onderstaande aflevering geeft een leuk beeld van de corsokoorts van de jeugd tijdens de wagenbouw.
wolcorso_docu

Verwerking van Wol

Behalve het bijna oneindig rijke kleurenspectrum van wol zijn er ook diverse verwerkingen mogelijk. Wol kun je knippen en plakken, maar het wordt ook verwerkt door het in lange stukken te plakken, te vlechten of te ontrafelen. Ook in het knippen van wol zijn innovaties zichtbaar, het knippen van wol gebeurt inmiddels door eigen ontworpen knipmachines. Het grote voordeel hiervan is dat de stukjes wol niet meer handmatig geknipt hoeven te worden, wat een immens werk was.
wolcorso_knipmachine
Hier een foto van de knipmachine van de vriendengroep Tegendroads en via deze link is een video te zien van de knipmachine van de groep de Huurne in werking.

Ontwerpen en Technieken

De ontwerpen en ideeën worden meestal in de groep bedacht en verder uitgewerkt. Een enkele keer is er met een vaste ontwerper gewerkt die het hele idee uitwerkte. Hierbij werd dan gebruik gemaakt van ontwerpers van het ons bekende naburige bloemencorso in Lichtenvoorde.
wolcorso4
Net als bij de bloemencorso’s zijn ook de wagens qua techniek en uitwerking aan ontwikkelingen onderhevig. Zo worden er steeds vaker wagens gebouwd met figuratie en wordt er sinds enkele jaren ook beweging toegepast in de wagens.

Terwijl u deze special leest zijn ze in Lievelde druk bezig met de laatste loodjes om hun creaties af te krijgen voor komend weekend. Komende zondag vanaf 14.30 is het corso te zien in de straten van Lievelde. Entree is gratis dus daar hoeft u het niet voor te laten!
wolcorso_liefde

Met dank aan Lisette Hissink en Rudie Konings voor input artikel.

Website: www.wolcorso.nl
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]