Column: Verkiezingstijd

02 jan 2020 /

Start van het nieuwe (kalender)jaar staat de laatste jaren gelijk aan bekendmaking van de uitslag van de ‘Mooiste Wagen van het Jaar’ (ervoor). Ooit begonnen op het good-old Corsoforum en inmiddels uitgegroeid tot vast item van de pr van het betreffende corso dat de winnaar aanlevert.

Afgelopen 2 edities werden er ruim 1000 stemmen uitgebracht; mede door de aanmoediging via social media van groepen en organisaties. In 2016 wist een groep, mede door een media offensief van de plaatselijke media, hun (overigens fraaie) ’Transformer’ creatie uit Leersum in de top 3 te nestelen. Het is natuurlijk mooi dat er zo’n groot bereik is en dat er zoveel gestemd wordt maar het brengt ook een hoop mensen mee die denken dat het helpt om foutieve inzendingen te sturen. Ook dit jaar was maar liefst 15% van de stemmen die uitgebracht was ongeldig omdat ze dubbel waren of niet aan de regels voldeden. Ikzelf vraag me altijd af wie je denkt daarmee te helpen; door 10x te stemmen op je eigen creatie wordt echt de balans op de weegschaal van stemmingen niet verstoord.

Ook dit jaar probeerden leden (of kennissen) van bepaalde groepen de uitslag te beïnvloeden met veel, voornamelijke foutieve en dubbele, inzendingen. Ik neem aan dat het hier om jeugdig en overmoedig enthousiasme voor de eigen groep van de corsoliefhebbers gaat maar kan ook meegeven dat de pogingen zinloos zijn. Net als deze column overigens omdat de mensen waarop ik doel waarschijnlijk niet de moeite nemen dit schrijfsel te lezen.

Ik zeg dit met een knipoog maar blijf het jammer vinden dat een dergelijke verkiezing uiteindelijk twee keer zoveel werk en tijd kost omdat blijkbaar het verlangen om de boel te flessen te groot is. Het zorgt elk jaar wel weer voor overpeinzingen of de verkiezing nog leuk is om uit te schrijven maar door de vele leuke reacties die we elk jaar krijgen is het het toch elke keer waard.

Ook dit jaar denk ik dat we weer een representatieve winnaar hebben gekregen met ‘Chocolade’ van Lansink Bluiminck. Voor mij persoonlijk ook de sterkste creatie die afgelopen jaar in de lage landen heeft meegereden. Bij deze van harte gefeliciteerd met deze titel en draag ‘m met trots komend jaar. In 2020 beginnen we allemaal weer op nul!
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]