Column: ‘Volkjescorso’ of misschien toch ‘Disneycorso’?

13 jan 2013 / De Bloemist

"landen hier ver vandaan en volkjes die niemand kent"

In de meest recente Corsief stond een artikel waarin de redacteurs en schrijvers van het blad de verschillende corso’s in Nederland en hun karakteristieken bespraken. Zo kregen onze buren in St. Jansklooster het predikaat ‘Torentjescorso’ mee en mocht Vollenhove het doen met ‘Volkjescorso’. Zoals omschreven in het blad: “In sommige jaargangen lijk je wel in De Grote Volksverhuizing beland“.

Ik moet zeggen dat ik de schrijvers van dit artikel niet geheel ongelijk kan geven en dat dit mij ook elke jaargang wel opvalt. Dit weerhield me overigens niet om toch even in de ‘Venose’ trend van de volkjes te duiken.

Na wat spitten in uitslagen en verhaaltjes bij wagens lijkt deze trend ergens begin jaren ’90 ontsproten te zijn. Een mooie start werd in 1993 gemaakt door Stark Wark met de wagen ‘De Nho-zems’. Een verhaal over stammen die door de Arabische en Syrische woestijnen zwierven, met een naam die lichtelijk geïnspireerd lijkt op een volkje uit de Suske & Wiske ‘De Perenprins‘.

Het was de groep Fatal Attraction die hier een vervolg aan gaf in 1995 en 1997 met ‘Land van Mystica’ en ‘Fatalkania’, waarna Nameless in 1998 het stokje overnam met onuitspreekbare titels als ‘Cochemegombie’ en ‘Stystolonica’.

Wat hierbij opvalt is dat vooral de ‘jongere’ groepen in de eerste bouwjaren lijken terug te vallen op de ‘landen hier ver vandaan’ en ‘volkjes die niemand kent’. Excellent in de begin jaren met ‘Het land van Koelak’ (met in het verhaal een subtiele verwijzing naar het communisme) en ‘De Schat van Squamata’. De laatste jaren heeft de nieuwste groep Fulnaho hierop geen uitzondering gemaakt met ‘Aranir’ en ‘De Nomaden van Beltan’. Overigens ook oudgedienden als De Vereniging verzinnen nogal eens een volkje om het theater heen, bijvoorbeeld het land Ta Mumamoe.

Wat veel van deze titels gemeen hebben is dat bij een zoekopdracht in Google enkel de uitslagen en verhaaltjes van het corso naar boven komen. Van al deze volkjes-wagens heeft er overigens geen enkele echt een topnotering behaald. Wat dat betreft zette Stark Wark rond de millennium-wisseling (1999-2003) een veel succesvoller concept neer met de beestjes. Vlinders, bijen, onderzee-dieren en vogels bepaalden met hun een symfoniën, ceremonies of parades de aanblik van de top van het corso, dit had dan weer veel minder navolging.

Gaan we kijken naar de absolute aantallen dan kun je zeggen dat met meer dan 20 wagens (sinds 1993) over onbekende volkjes, landen en bestemmingen de stelling van de schrijvers van het artikel wel een punt hebben. Maar bij het spitten door uitslagen viel een ander terugkerend thema nog meer op, het gebruik van tekenfilms als inspiratie voor een ontwerp. Sinds halverwege jaren ’80 hebben meer dan 50 wagens door de straten van Vollenhove gereden die gebaseerd waren op de tekenkunsten van voornamelijk de Disney studio’s. Met als hoogtepunt het jaar 2000, toen 5 wagens gebaseerd waren op bekende tekenfilms. De Kleine Zeemeermin, Peter Pan, Jungle Book, Flintstones, Belle en het Beest, Teddy Ruxpin, Toy Story, Looney Tunes, Mickey Mouse, Donald Duck. Allemaal zijn ze 1 of meerdere keren langs gekomen.

Ik ben benieuwd wat 2013 gaat brengen qua onderwerpen. Krijgt na afgelopen jaar (Fatal Attraction met Hé-Ho) de Disney trend een nieuwe impuls of zal er weer een onbekend volkje van een ver land naar uitgestrekte verborgen vlaktes trekken? Ik ben benieuwd.




Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl



[====]