Voorbeschouwing 2015

16 aug 2015 /

Over een week bijt, zoals elk jaar, Bloemencorso Sint Jansklooster de spits af. Met enkele corso liefhebbers van binnen en buiten het corsodorp zullen we het corso voorbeschouwen. Hoe verliepen de voorbereidingen, wie zijn de favorieten voor de overwinning en op welke groepen moeten we extra opletten.

Het seizoen 2015

Het corsoseizoen in St. Jansklooster begon vroeg dit jaar. Corsogroep Gaos was de eerste groep die hun ontwerp voor 2015 presenteerde half November. Pas in het nieuwe jaar onthulden druppelsgewijs de andere groepen hun plannen voor dit corsojaar.
deurgoan_tent
Dieptepunt hierbij was het nieuws dat Deurgoan door de voorjaarsstorm op bevrijdingsdag hun ontwerp ‘Beet’ moest terugtrekken. Robin Wijnen (corsobouwer en columnist uit Valkenswaard) complimenteert de groep dat ze na zo’n tegenslag toch de draad weer hebben opgepakt. “Helaas hebben ze door de tegenslag concessies moeten doen aan het ontwerp, het nieuwe ontwerp is helaas minder dan het eerste.” Ook Erwin van Benthem (corsobouwer bij After Nero’s) vindt dat ze het uitstekend opgelost hebben: “Vooral het maken van de snelle keuze om sowieso door te gaan en het ontwerp aan te passen aan de mogelijkheden die over bleven.“ John Boes (corsobouwer bij Alliance) benoemt ook de actie van Groep Hebbes. “Erg netjes deze groep om deze week te helpen met foamen bij Deurgoan, onder het motto corso maak je samen!” Richard van der Linde (corsocolumnist uit St. Jansklooster) vindt het ontwerp wat ze nu bouwen doet niet veel onder voor het vorige. “Het is een erg lage wagen en dat is misschien een punt wat ze tegen gaat werken. Daarom verwacht ik ook geen hoge klassering van ze, wel een prima alternatief.

Begin Juli werd bekend gemaakt dat de organisatie heeft besloten in overleg met de groepen om het corso op meerdere plekken tegelijk te starten. Richard denk dat hierdoor de eerste ronde zal dan ook lekker vlot op gang zal komen wat een voordeel is voor het publiek. Volgens Erwin is het een goed experiment voor het corso. “Je hebt de mogelijkheden om het een keer te proberen dus ik zou niet weten waarom niet. En de reacties over het feit dat je een erg snel corso krijgt is natuurlijk onzin want je rijdt gewoon je 2 ronden met de zelfde snelheid.” Robin heeft zo z’n twijfels of het gaat werken: “Het rondtrekken van 1 optocht (achter elkaar) is al een hele kluif om deze soepel te laten verlopen, laat staan 3 mini optochten. Maar interessant om de praktijk te ervaren!” John zal vooral de gezelligheid missen op het opstellingsterrein voorafgaand aan het corso. ”Jammer dat nu niet alle wagens daar staan maar her en der door Sint Jansklooster.” Richard is het hier mee eens: “De corsosfeer die er bij de opstelling was zal volledig verdwenen. Mensen die de rondgang niet kunnen zien omdat ze bestuurder, figurant of anders iets met de rondgang doen kunnen niet even lekker een rondje lopen om alle wagens te zien.” Ook is hij benieuwd wat het met de jurering gaat doen. “Waarom hebben de corsobouwers er voor gekozen om het hele juryprotocol op de schop te gooien. Waar er eerder ook door alle juryleden op 4 hoofdpunten een uitslag moest worden geproduceerd gebeurt dat nu op een vage omschrijving en opsomming van aandachtspunten. Was er iets mis met het oude systeem? Of deugde de uitslag de afgelopen jaren niet?”

Kanshebbers en voorspellingen

In de voorspellingen voor de uitslag is corsogroep Olympia de grote favoriet om er met de titel vandoor te gaan. Samen met Fun Fun, The Next en Alliance vormen zij een duidelijke top 4 in de voorspellingen. Robin, die enkele weken geleden een paar bouwplaatsen in de Kop van Overijssel bezocht, verwacht een top 3 die dicht op elkaar ligt: “Kanshebbers op de eerste plaats zijn The Next, Fun Fun en Olympia.” Ook John noemt deze 3 groepen als de grote kanshebbers. Richard denk dat Fun Fun juist een grote tegenvaller gaat worden. “Met 30.000 blauwe bloemen nemen ze een enorm risico. Kan zomaar buiten de top 5 vallen.” Van Olympia verwacht hij het meeste. “Wanneer ze de anatomie voor elkaar hebben waar het andere jaren nog wel wat te kort schiet pakken zij de ereprijs.”
CN2015olympia
Erwin noemt juist Alliance als grote concurrent voor Olympia. “Olympia wordt door haar grootte en beweging een imposant schouwspel. Alliance zal het van haar vooraanzicht moeten hebben en van de techniek, als dat samen goed uitpakt is dit zeker een grote kanshebber.” Als outsider noemt John de groep After Nero’s. “Dit is een groep die elk jaar mee doet in de middenmoot. De maquette vond ik al erg mooi en als de wagen er ook zo uit komt te zien, lijkt mij dit de verassing van het corso.” Robin noemt Alliance een outsider met een interessante combinatie van enkele kleuren en de beweging van 180 stekels die recht overeind gaan staan. “Ben zeer benieuwd hoe dat er straks uit gaat zien.”

Betreft het algehele niveau ziet Erwin vooral in de onderste regionen vooruitgang: “Vooral groepen als Gaos, Kluitenberg en Forza Flower zijn er op vooruit gegaan.” John ziet dat het hele corso de laatste jaren meer naar elkaar toe gegroeid is. “De top is nu breder dan enkele jaren geleden, dus het corso in het algemeen krijgt een hoger niveau.” Richard noemt oud gediende Kluitenberg en Plak op die Bloeme cq de Brekers als wagens die kunnen verrassen. “Mocht Kluitenberg deze wagen strak afgewerkt op het parcours krijgen en alle techniek hun niet in de steek laat kan er zomaar een top 5 in zitten voor ze” Plak op die Bloeme cq de Brekers heeft volgens Richard met de juiste kleuren en veel figuratie een mooi totaalplaatje. “Zou zo maar in de top 3 kunnen eindigen, echt een theaterwagen die iedereen aanspreekt.”

De Optocht

De optocht is aanstaande vrijdag 21 Augustus vanaf 14.00 uur ’s middags en ’s avonds trekt de optocht na de prijsuitreiking (20.00 uur) nog een keer voorbij. Op zaterdag zijn de wagens nogmaals tussen 12.00 en 16.00 uitgebreid te bekijken in het dorp.
rondgang_klooster

Televisie en Streams

Het zomerprogramma Mooi Overijssel van RTV Oost komt op 21 augustus rechtstreeks vanaf het corso. Deze uitzending wordt zowel op vrijdag als zaterdag regelmatig herhaald. Op zaterdag 29 Augustus zal de landelijke Omroep Max een ruime samenvatting van het corso uitzenden. Eventuele livestreams zullen te volgen zijn via www.corsonetwerk.nl/live

Meer info?

www.corsoklooster.nl
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]