Ander ontwerp voor Vriendenkring De Oude Ambachten

Foto: www.degewonejongens.nl
26 apr 2015 /

Het eerste ontwerp van De Oude Ambachten is losgelaten en er is voor een andere insteek gekozen om De Afrikaanse Stoffenkoning uit Helmond Jan Fentener van Vlissingen uit te beelden. Reden hiervoor was dat het lastig was om aan de stoffen te komen die in het eerste ontwerp verwerkt zaten.

Het nieuwe ontwerp richt zich meer op de patronen en het verven hiervan. Het idee is om de patronen gedurende de optocht te verven.

De Afrikaanse Stoffenkoning uit Helmond Jan Fentener van Vlissingen is de centrale figuur van vriendenkring De Oude Ambachten. Het ontwerp is net zoals vorig jaar van Frank Maas. Hieronder staat nog het oude ontwerp
CN2015doa01

De Familie Fentener van Vlissingen nam in 1846 een katoendrukkerij in Helmond over, die toen P. Fentener van Vlissingen & Co’s Katoendrukkerijen werd genoemd. Later werd dit Vlisco. In 1972 werd deze overgenomen door Gamma Holdings. In 2010 werd Vlisco opgekocht door de investeringsmaatschappij Actis uit Londen. Jan Fentener van Vlissingen is opgeleid op de Hogere Textielschool en trad in dienst bij het familiebedrijf, waar hij eerst de techniek van het drukken leerde en zich vervolgens stortte op batikdessins. Honderden nieuwe dessins liet hij vervaardigen, met perfectie als enige norm. Vanwege zijn toewijding werd hij nog voor zijn dertigste in de directie opgenomen. Eind jaren twintig begon onder hem de export naar West-Afrika, een commerciële maar vooral ook artistieke voltreffer, waarbij Jans dessinliefde doorslaggevend is geweest. Helmond werd dankzij hem het ‘Parijs van Afrika’.


Bron

Ontwerp Info

Titel:

Jan Fentener van Vlissingen kleurt Afrika

Groep: Heeze De Oude Ambachten
Ontwerper(s): Frank Maas


Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]