Vriendenkring Haisjô maakt de “Stadsband”

17 jun 2013 /

Binnen het thema van 2013 van de Brabantsedag “Hoezo Middeleeuws?!” heeft vriendenkring Haisjô gekozen voor het thema “Stadsband”. Als muzikale acrobaten zorgden vrije speellieden in de veertiende en vijftiende eeuw voor vrolijkheid in burchten en herbergen door heel Europa. Ze maakten muziek op dorpsbrinken en stadspleinen, bij feesten, jaarmarkten en bijzondere gelegenheden.

Veel vrije speellieden kwamen in de tweede helft van de veertiende eeuw in vaste dienst van de steden. Stedelijke muzikanten gaven in die tijd prestige en machtsvertoon aan: een teken van grote welvaart. De magistraat wilde zich op die manier presenteren tegenover zowel de eigen bevolking als buitenstaanders. In die tijd ontstonden overal in de Nederlanden muziekkorpsen, zoals Utrecht, Maastricht, Antwerpen, Brussel en ’s-Hertogenbosch.

Op de ontwerptekeningen is de skyline te zien van een middeleeuws stadje. De wagen wordt ruim 50 meter lang en heel erg smal. Doordat de wagen zo smal is zullen de muzikanten met hun stadsband door de openingen in het decor kunnen slalommen op het parcours.

CNhaisjo2013-03

CNhaisjo2013-04
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]