Jheronimus Bosch 500 daagde begin dit jaar de organisaties en ontwerpers van 3 vooraanstaande optochten in Brabant uit om zich te laten inspireren door het werk en leven van Jheronimus Bosch, Nederlands beroemdste middeleeuwse schilder die 500 jaar geleden overleed.
Ter stimulans werd de Jheronimus Bosch 500 Brabantse Optochten Award in het vooruitzicht gesteld. Nu alle optochten achter de rug zijn heeft de jury de balans opgemaakt. Unaniem werd Vriendenkring Haisjô uit Heeze gekozen als de winnaar van de Award. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de themabekendmaking van de 60e Brabantsedag. Naast een beeldje ontvangt Vriendenkring Haisjô een exclusieve workshop van beeldend kunstenaar Davis Baade, die zich gespecialiseerd heeft in community-art projecten.
De keuze werd gemaakt uit de deelnemers aan De Brabantsedag in Heeze, het Corso in Zundert en het Corso in Valkenswaard. In november 2015 konden bouwers en ontwerpers zich op uitnodiging van Bosch 500 middels een lezing over Bosch en een bezoek aan het Jheronimus Bosch Art Center verdiepen in het werk en leven van deze schilder. Dit ter inspiratie voor de ontwerpen voor de wagens in 2016.
Indrukwekkende performance
Uit alle deelnemers aan de drie Brabantse optochten koos de jury ‘De dag des Oordeels’ van de Vriendenkring Haisjô uit Heeze als winnaar. Volgens de jury zette deze groep artistiek gezien de meest indrukwekkende bijdrage neer, geïnspireerd op het leven en werk van de Bossche schilder. In zijn vorm en klank maakte de groep een grote indruk op het publiek in Heeze. In een geheel eigen vormtaal werd een dreigende, rijdende performance neergezet, die goed aansluit bij het werk van Bosch, terwijl het toch weg bleef van een al te directe of letterlijke interpretatie. Het afwerkingsniveau van de verschillende objecten was indrukwekkend. Het gebruik van donkere kleuren en de geschubde structuur leverde een mooie schittering op in het zonlicht.
Drie trofeeën in Valkenswaard
Omdat het Corso in Valkenswaard geheel in het teken stond van Jheronimus Bosch, loofde de Stichting Jheronimus Bosch 500 daar trofeeën uit voor de drie sterkste deelnemers.
De eerste prijs ging naar ‘De wraak van Flappie’ van buurtschap Stadsebergen. Deze wagen speelde fantastisch in op de absurditeit en de moraal in het werk van Bosch. De tweede prijs was voor buurtschap Wilhelmina met hun Fantoom: een fraaie en artistieke verbeelding van goed en kwaad. De derde prijs kwam terecht bij buurtschap Kerkakkers voor hun Exodus: visioen van geloof, hoop en liefde. De jury bestond uit: Marc Eysink Smeets (Stichting Jheronimus Bosch 500), Miesjel van Gerwen (artistiek leider Bosch Parade) en Marcel Ploegmakers (communicatie Stichting Jheronimus Bosch 500)