Wolcorso Lievelde 2013

27 mei 2013 /

"Op een grote wagen wordt gemiddeld 80 kg wol geplakt"

In het plaatsje Lievelde, net boven Lichtenvoorde, wordt jaarlijks een groot school- en volksfeest gehouden. Het wolcorso maakt onderdeel uit van dit grote feest. Afgelopen weekend werd het corso verreden en zoals de naam al doet vermoeden, worden de praalwagens beplakt met wol.

Op de website wolcorso.nl staat uitgelegd hoe de wagens opgebouwd zijn. Hieronder staat al kort weergegeven waaruit de wagens precies bestaan. Groep D’n Esch won dit jaar met hun creatie “Piranha” de beker bij de grote wagens. Overige uitslagen zijn hier te vinden.

“Het huidige corso omvat uitsluitend praalwagens die zijn opgesierd met wol. Op een grote wagen wordt gemiddeld 80 kg wol geplakt. Voor een middenklassewagen is dit ongeveer 40 kg en voor een themawagen 20 kg. In het jaar 2008 werd totaal ruim 800 kg wol verwerkt door de wagenbouwers. Met het gebruik van wol en ook nieuwe materialen in de vormgeving, zoals tempex en betonijzer, die een veel gedetailleerdere vormgeving toelaten dan hout, begint een spectaculair realistische vormgeving mogelijk te worden. Steeds meer vakkennis wordt opgedaan en de corsowagens worden kunstwerken vol detaillering. De onderlinge concurrentie is groot, de rivaliteit verhoogt de kwaliteit, maar het gaat nooit ten koste van de gezelligheid.”

Onderstaand filmpje van Willem Petas laat een sfeerimpressie van 2013 zien.
Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl[====]