"Dat is ook precies hoe ik tegen dit bloemencorso aan kijk"
Duurt even maar we zijn weer terug met de WVTTK. Met een aantal corsoliefhebbers blikken we terug op het nieuws van de laatste tijd. Door middel van vier vragen of stellingen, gebaseerd op nieuws-items op de website, geven enkele bouwers, ontwerpers en vrijwilligers hun mening.
Dit zijn de WVTTK vrijwilligers voor deze keer:
Dirk Govaerts, wagenbouwer Laarheide (Zundert)
Jobbe Reukers, ontwerper Boschkempers (Lichtenvoorde)
Robert Rook, ontwerper Fun Fun (St. Jansklooster)
#1:
Wisseling van de wacht Art Director Bloemencorso Bollenstreek:
“Wat vind je van de uitspraken van de uittredend art-director”
In Roberts ogen is het bloemencorso niet meer dan een grote reclame karavaan. “Daarin passen termen als verdienmodellen en art director. Voor de rest blijkt in het stuk dat dit corso mijlen ver afstaat van de meeste andere corso’s.“
Jobbe snapt haar punten niet helemaal. “Zij is toch als art-director juist de sleutel als het gaat om vernieuwingen in het corso daar?”
Dirk vindt allereerst dat ze 1 ding vergeet terwijl ze het wel benoemd: “Het corso wordt wel gedragen door al die hardwerkende vrijwilligers die vernieuwing tegengaan.” Hij ziet vaker dat echte vernieuwing vaak veel weerstand oproept en dat het inbouwen van deze veiligheid 1 van mindere kanten van het corso is. Ook Robert ziet dat corso’s vaak blijven hangen in ontwikkelingen. “Dat is wellicht iets dat we mee kunnen nemen.” “Ik vind het sowieso apart dat als je als evenement gebruik maakt van een art-director dat je deze persoon dan niet de volle vrijheid geeft.” aldus Dirk.
Ten slotte kan Jobbe haar laatste reactie (en bij het corso stap je terug in de tijd. Heel bizar) wel beamen. “Dat is ook precies hoe ik tegen dit bloemencorso aan kijk.”
#2:
Corsief Maart 2016: Helden:
“Wat zijn de helden van jullie corso volgens jou?”
Jobbe vindt iedereen die zijn steentje bijdraagt aan het corso een held. “Corso maak je nu eenmaal samen.” Dirk is het hier wel mee eens: “Misschien zijn de anonieme bouwers en veldwerkers wel de grootste helden van alle corso’s. Zij zijn immers vele maanden/weken bezig met hun passie en voeren uit wat de ontwerper in gedachten heeft, ondanks dat zij misschien niet met alles akkoord zijn.”
Ondanks dat Dirk helden nogal een beladen woord vindt ziet hij wel dat er mensen zijn die een belangrijke invloed op een corso hebben. “Denk aan ontwerpers die plots op de proppen komen met iets totaal anders, wat op dat moment tegen de stroom in gaat die dan gevolgd wordt. Ook achter de schermen worden er vaak dingen veranderd waarvan je achteraf pas beseft dat het echt een positieve invloed heeft gehad op het corso”
#3:
Ontwerpen 2016: Valkenswaard:
“Het thema is Jheronimus Bosch; wat vind je van het thema en de ontwerpen?”
Zoals velen buiten de thema-optochten om heeft ook Jobbe niks met een thema omdat hij vindt dat het de vrijheid van ontwerpers beperkt. Van de ontwerpen vindt hij Buurtschap Wilhelmina er uit springen. “Gewoon een duidelijk beeld van de goede kant en de slechte kant, zowel als met de kleuren maar ook met de vormen wordt dit duidelijk uitgebeeld. Ik ben zeer benieuwd naar de uitwerking van deze wagen.”
Robert vindt het niet het meest sterke thema. “Wat denk ik in het nadeel van dit thema werkt is dat Jheronimus Bosch” een heel specifieke, uitgesproken stijl en onderwerpen had. Ik vraag me af of dit door het grote publiek wordt gewaardeerd.”
“Het thema Jheronimus Bosch is voor mij als Belg een onbekend terrein dus is het de relatie tot het thema lastig te beoordelen.” Buurtschap Kerkakkers en ook Wilhelmina vallen voor hem in de categorie die zou ik wel willen bouwen.
Robert is voor nog niet onder de indruk van leesbaarheid, of helderheid, van de wagens “Maar dat is denk ik gevolg van dit thema.” Dirk vraagt zich door de diversiteit aan onderwerpen en stijlen af of je dit nog wel een thema corso kan noemen.
#4:
Ongeval Carnavalswagen in Tubbergen:
“Vind je de veiligheid bij jouw corso (of corso’s die je bezoekt) voldoende geregeld?”
Robert ziet dat veiligheid een element is dat steeds belangrijker zal worden in de toekomst. “Dit moet de hoogste prio zijn voor elke corsobouwer en organisatie. Risico’s in kaart brengen, en deze zo klein mogelijk maken, is van noodzakelijk belang voor het voortbestaan van elk corso.”
Jobbe vindt het corso in Lichtenvoorde zeker wel veilig en ziet dat er continu wordt gekeken naar verbeteringen. “Niet alleen bij de technische commissie maar ook zeker bij de corso groepen zelf. Zoals wat in Tubbergen is gebeurt hoop ik hier toch echt nooit mee te maken.”
“In het corso, zowel in de tenten als tijdens de optocht word je met steeds meer regels geconfronteerd. Vaak op het eerste gezicht overbodig, tot het dan ergens een keer bijna of echt fout gaat.” aldus Dirk.
Robert vindt het moeilijk in te schatten of er bij hun het goed genoeg geregeld is. “Bouwtechnisch wordt er controle uitgevoerd, en samen met de bouwers gekeken hoe het een en ander veilig door de straten kan rijden.” Jobbe heeft een concreet voorbeeld van hoe hun corso veiliger is geworden: “Vorig jaar zijn bij ons de heftrucks verboden geworden. Er reden nog 2 groepen met een onderstel rond waarbij de vooras het heftruckblok was, dit geeft je een hele smalle wielbasis aan de voorkant. Dit vond ik persoonlijk een goede ingreep, zo blijkt wel dat ze bij ons ieder jaar er druk mee bezig zijn.”
Dirk geeft aan dat bij zijn buurtschap ook vooral de input van eigen leden heel belangrijk is. “Zowel in het benoemen van onveilige dingen als het mee nadenken over hoe te voorkomen. Veel van deze info wordt verwerkt in checklisten en draaiboeken maar vaak is het oude gezonde verstand ook een belangrijke bron van informatie.” Hij denkt ook dat zolang de juiste mensen en kennis in de commissies zitten, die vanuit de stichting ondersteuning/controle bieden, je er ook echt iets mee kunt als buurtschap. “Dus de juiste mensen de juiste pet op laten zetten is iets wat zeker aandacht moet houden binnen het stichtingsbestuur. Ze zijn er niet in grote getalen, de mensen die met die kennis overkoepelende taken willen doen. Degene die je hebt moet je ook koesteren dan.”