WVTTK: Mei 2014

02 jun 2014 /

Elke maand blikken we met een aantal corsoliefhebbers terug op het nieuws. Door middel van vier vragen of stellingen, gebaseerd op nieuws-items op de website, geven vier bouwers, ontwerpers en vrijwilligers hun mening.

Mei was een maand met ontwerp onthullingen, een inbraak en een Spaanse invasie. Dit zijn de WVTTK vrijwilligers voor de maand Mei:
Erik van Aert, ontwerper Achtmaal (Zundert)
Rob Jansen, wagenbouwer Reisvenne-Oranje (Valkenswaard)
Joris, Klein-Zundertse Heikant (Zundert)
Arno van de Rijt, bouwer Vriendenkring van Gaal (Heeze)

#1:

Ontwerp onthulling Prijs de Heer:
“Hoe sta je tegenover dergelijke godsdienst verheerlijking in een corso/optocht?”

“Atheïsten hebben vaak een afkeer van dit soort groeperingen. In mijn geval is het tegengestelde waar. Zal de leeftijd wel zijn…” overpeinst Arno. Zolang het geen extreme vormen aanneemt ziet hij het probleem niet en wijst ook op het roemen en verheerlijken van bijvoorbeeld mensen als Frits Philips en Vincent van Gogh in optochten.

Rob had zich op het forum ook al tegen het principe van godsdienst verheerlijking geuit. “Niet dat ik PDH het niet gun om mee te doen, maar ik vind dit toch echt een reclamewagen.” Joris bekijkt het van een heel andere kant: “Het is altijd mooi voor een corso wanneer er een nieuwe corsogroep meedoet.” Ook legt hij de nadruk op de vrijheid van de ontwerpers om uit te beelden wat zij willen. “Dus wanneer zij een bepaalde godsdienst willen verheerlijken lijkt me dat geen probleem.”
CN2014pdh
Erik vindt verheerlijking in deze context niet echt het juiste woord. “In mijn ogen geeft dit ontwerp gewoon een paar onderdelen van het christelijke geloof weer en wordt er niets ‘verheerlijkt’.” Ten slotte wijst Arno ook naar de bezoekers: “Zijn er in het publiek, en dan vooral in sommige plaatsen, niet ontzettend veel mensen die erg gelovig zijn? Waarom mag men dan niet aan hun wens voldoen?”

#2:

Weer inbraak bij Laer-Akkermolen:
“Het is de laatste jaren schering en inslag met inbraken bij buurtschappen en wagenbouwgroepen in Nederland. Wat zou hier tegen kunnen helpen?”

Rob heeft het meegemaakt bij het buurtschap waar hij eerder bouwde. “Je doet er helaas weinig tegen want ze komen toch wel binnen als het moet. Volgens mij was er ook weinig weggehaald maar voor de zekerheid is er een camerasysteem en alarmsysteem geïnstalleerd. Inbrekers houden niet van herrie.” Hij wijst ook op het incident bij de carnavalsclub die voortvloeit uit de corsobouwers: “Daar is toen wel een grote slag geslagen door inbrekers. ”

Ook de bouwgroep van Arno is ook slachtoffer geweest van inbraak maar ziet ook een stukje verantwoordelijkheid bij de bouwers zelf. “Materialen onbeheerd achterlaten op goed toegankelijke en afgelegen bouwplaatsen, in keten met deuren van karton. Tsja, is dat niet deels vragen om?”

Joris vindt dat het inzetten buurtpreventie in de buurt rondom de corsotent al een goede zaak. “Laat de mensen die vlak bij de corsotent wonen of werken de boel een beetje in de gaten houden. Spreek met elkaar af wanneer je een verdachte situatie ziet contact op te nemen met politie en met iemand van het buurtschap.”
CN2014lainbraak
Bij buurtschap Achtmaal hebben ze vorig jaar een beveiligingssysteem aan laten leggen bij de loods verteld Erik. “Zo goed als alles wat iets van waarde heeft wordt na het bouwen terug gelegd in de loods.”

Ook bij Vriendenkring van Gaal zijn ze na de inbraak naar oplossingen gaan zoeken. Zware brandkasten zijn aangeschaft voor het gereedschap en verplaatsbare materialen zijn vastgezet met stevige kettingen en hangsloten aan haken, die ingestort zijn in het beton. “Als laatste hebben we al onze vertrekken voorzien van alarm die op de telefoonlijn zijn aangesloten. Bij onraad worden een drietal mensen via de telefoon op de hoogte gebracht van een eventuele inbraak.” verteld Arno.

#3:

Special: Batalla de Flores:
“Onze Spaanse vriend komt elk jaar vanuit Zuid-Europa over naar Zundert om het corso te bekijken. Welke optochten bezoek je nog meer, en wat valt je vooral op?”

Alle 4 de Brabanders van deze WVTTK zijn nog niet eerder boven de rivieren geweest om een corso te bezoeken. Rob is elk jaar zowel in Zundert als bij de Brabantsedag te vinden. “Het laatste weekend om ook een handje te helpen bij Laer-Akkermolen, en dus ook om de optocht te bekijken.” Als hij Zundert vergelijkt met z’n eigen corso is het vooral betreft omvang. “Meer bezoekers, meer deelnemers, grotere wagens, meer feest achteraf.” Joris is in 2012 voor het eerst in Valkenswaard gaan kijken maar de kwaliteit viel hem tegen in vergelijking met Zundert. “We zijn die dag op bij de prijsuitreiking geweest. Dat vond ik nog het meest aparte, de prijzen worden daar na de optocht uitgereikt bij een tent.” Ook bij de zuiderburen in Loenhout komt Joris elk jaar in de tenten het corso-weekend en valt vooral 1 ding op. “In de tenten in Loenhout wordt wel veel meer bier gedronken dan in Zundert.”

Erik vindt van zichzelf dat hij te weinig andere optochten bezoekt. “Ik probeer wel elk jaar naar het corso in Loenhout te gaan. In Loenhout is het allemaal wat kleinschaliger, maar ook dit heeft zo zijn charmes.”

Als Brabantsedag bouwer bezoekt hij enkel het corso in Zundert en geniet hier van de creaties maar… “Hoe prachtig ik het ook vind, ik denk niet dat ik als bouwer bij een corso mijn ei kwijt zou kunnen. En dat meen ik respectvol! Mijn hart ligt iets meer bij de techniek, materiaalgebruik, maar ook zeer zeker bij de muziek, het spel en de grime.”

Rob bouwt in de wintermaanden ook aan een carnavalswagen en bezoekt in die rol ook elk jaar enkele carnavalsoptochten. “Als carnavalsbouwer bezoek je ook automatisch de optochten waarin je meerijdt. Dat zijn er ook meestal 2-3 en dan Budel op dinsdag voor de gezelligheid”. Volgens hem ook één van de mooiste carnavalsoptochten in Zuid-Oost Brabant. “Veel groepen komen daar toch hun creatie laten zien en elk jaar weer zijn het mooie wagens, perfect afgewerkt en leuk spel!”
carnaval_budel
Internet maakt de laatste jaren ook steeds beter een digitaal bezoekje mogelijk. “Naast het corso kijk ik met veel plezier op Youtube naar allerlei Allegorische optochten. Zeker die ook ‘s avonds, vol verlicht door de straten trekken. Geweldig.” zegt Arno. Dit is ook voor Joris een reden om ooit nog eens een keer het corso van Lichtenvoorde te bezoeken. “Ik kijk op CorsoNetwerk vaak bij de ontwerpen en zoek vaak filmpjes van deze optocht.”

Arno sluit af: “Enne, naar het corso in Batalla de Flores? Wie gaan er allemaal mee?” Waarschijnlijk zonder zich te realiseren dat het vrijwel elk jaar in hetzelfde weekend als de Brabantsedag.

#4:

Reactie op ontwerp Venomenaal:
“Elk jaar zien/lezen we wel dergelijke reacties op ontwerpen, is dit iets dat te voorkomen is?”

reactieArno is er heel duidelijk in: “Dit soort mensen vind ik dus persoonlijk enorme zeurpieten. Hoe makkelijk het ook is om iets te kopiëren, een dergelijke reactie geven is nog veel simpeler.” Rob denkt dat dergelijke reacties niet te voorkomen zijn: “Alles is al wel een keer gebouwd. Of het nu om compositie (vorm van de wagen), onderwerp (thema) of gebruikte elementen op de wagen gaat.” Hij denk ook niet dat het te bewijzen is dat het ook daadwerkelijk een kopie is. “Zijn ze bij de Aardbeifeesten geweest of hebben ze iets op Google gevonden tijdens een brainstorm sessie? Of is een van de ontwerpers op vakantie geweest bij de Paas-eilanden? Wie zal het zeggen.”

Ook Joris vraagt zich af of ook wel echt gejat is. “De MOAI beelden zijn natuurlijk erg bekend. Ik vind de reactie van deze persoon wel een klein beetje overdreven, omdat zij niet zeker kan weten of het echt gekopieerd is. Het is wel vervelend voor de ontwerpster als zij dit idee nog echt mee wilde laten rijden in het corso.”
venomenaal
Erik denkt ook dat het niet te voorkomen is omdat er elk jaar ontzettend veel ontwerpen (wel of niet gemaakt) bij komen. “Na een flink aantal jaren corso in verschillende plaatsen, wordt het steeds moeilijker om iets origineels te vinden.” Volgens hem is het jammer dat het echt een exacte kopie lijkt te zijn van het ontwerp op de Corso-Academie. “Oké, het kan zijn dat je hetzelfde idee hebt, maar geef er dan je eigen draai aan zodat het niet een exacte kopie is/lijkt.” Arno valt hem hier in bij: “Ik denk niet dat je dit soort mensen ooit kunt stoppen. Maar moet dit dan? Draai het om, en maak er iets positiefs van. Zorg er voor dat je als wagenbouwer creatief omgaat met een kopie.”

Ten slotte wijst Rob nog op het ontwerp voor dit jaar van Klein-Zundertse Heikant met Paardenkracht. “Die is bijvoorbeeld wel Google-baar en dan nog redelijk een 1-op-1 kopie. Evenals Markt met ‘Verdraaid‘ maar die hebben wel vermeldt dat ze geïnspireerd zijn door David Cerny.”

Ook meedoen?

Wil je in een volgende WVTTK ook meedoen? Neem dan contact met ons op via social media of per mail via info@corsonetwerk.nl.




Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl



[====]