Informatie Corona-crisis – Corsokoepel Overleg (25 Maart)

26 mrt 2020 /

Gisteravond heeft de Corsokoepel een uitgebreid overleg gehad over de consequenties van de corona-crisis voor de corso’s. Hieronder een uitgebreide samenvatting van wat er besproken is en zoals het tussen de corso’s nu gecommuniceerd is.


Beste corsovrienden,

Elk van de corso’s heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en neemt zelfstandig beslissingen, maar omdat het besluit van het ene corso invloed heeft op de andere corso’s, is het belangrijk dat we elkaar informeren en onderling afstemmen. Het ligt voor de hand dat de Corsokoepel hier een coördinerende rol in speelt.

Het algemene advies is duidelijk: veiligheid en gezondheid staan voorop. Houd je aan de richtlijnen en restricties die worden uitgevaardigd door de overheid en overleg met je burgemeester.

Maar laten we handelen in de goede corso-spirit! Corsobouwers zijn er goed in om het onmogelijke mogelijk te maken. Laten we creatief zijn en blijven zoeken naar wat er allemaal wél kan. Bij de pakken neerzitten kan altijd nog.

Via de mailinglijst, via onze Linkedin-pagina en via onze partner CorsoNetwerk.nl informeren we iedereen.

De informatie voor iedereen:

 • Het RIVM-advies over knollen poten
 • Wat hebben de corso’s al besloten?
 • Kunnen de corso’s doorgang vinden?
 •        

  Het RIVM over knollen poten

  Op dit moment is de meest actuele vraag voor de corso’s die zelf bloemenvelden hebben, of de knollen gepoot kunnen worden. Het antwoord is relevant voor alle dahliacorso’s, want zonder knollen is er geen corso.

  Wij hebben vanochtend beraadslaagd met het RIVM. Dit is het antwoord:

  De regel van maximaal drie mensen bij elkaar is voor het knollenzetten niet van toepassing omdat vrijwilligerswerk beschouwd wordt als werk, en niet als een sociale activiteit waarvoor de beperking is opgelegd. Bijkomend voordeel van knollen poten dat het in de open lucht plaatsvindt waardoor de kans op besmetting lager is.

  De corso’s kunnen op een verantwoorde manier knollen poten onder de volgende voorwaarden:
  – Laat alleen mensen toe zonder gezondheidsklachten
  – Neem alle hygiënemaatregelen in acht
  – Laat kwetsbare groepen niet deelnemen
  – Houd continu anderhalve meter afstand in acht (dus ook bij de koffie, het materialen pakken etc).

  Uiteraard maakt elk corso of elke bouwgroep zijn eigen afweging. Het advies hierbij is om te werken met een toezichthouder wiens enige rol is om in de gaten te houden dat de anderhalve meter afstand steeds wordt aangehouden. Daarnaast adviseren we dat iedereen eigen drinken en een beker meeneemt (bijvoorbeeld een thermoskannetje koffie), zodat besmetting via plastic bekertjes of het doorgeven van de koffiekan wordt uitgesloten.

  Wat hebben de corso’s al besloten?

  Op dit moment weten we dat een aantal corso’s besloten heeft om dit jaar niet te rijden of te varen: Bollenstreek, Varend Corso Westland, Leersum en Eelde gaan niet door.

  Van een aantal andere corso’s weten we dat ze de mogelijkheden aan het inventariseren zijn. We horen geluiden die voorzichtig positief zijn, er wordt gedacht aan doorgaan in afgeslankte vorm, of op een latere datum. Veel corso’s wachten af wat de rest doet. Logisch, want de meeste corso’s hebben elkaar nodig voor de bloemen.

  Kunnen de corso’s überhaupt doorgaan?

  Dat zal sterk afhangen van de toekomstige ontwikkelingen. De bouw van de wagens kan waarschijnlijk voor juni niet beginnen. Veel corso’s zijn dus al later dan gebruikelijk. Als de verspreiding van het virus in juni afgenomen is en het leven zijn normale gang weer krijgt, is er wellicht nog veel mogelijk. Maar ook de organisatie van het evenement moet doorgaan, je moet kosten maken waarbij er onzekerheid is of de inkomsten die ertegenover staan, wel zullen komen. Elk van de corso’s moet hierin zijn eigen besluiten nemen.

  Veel wijsheid toegewenst in deze vreemde tijden en blijf gezond,
  namens het bestuur van de Corsokoepel,

  met corsogroet,

  Paul Bastiaansen
  Voorzitter Corsokoepel
  Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl  [====]